Külföld

2011.02.23. 11:59

Líbia: lemondott a Kadhafi-alapítvány főtanácsadója

A líbiai hatalomnak a polgári lakossággal szembeni erőszakcselekményei miatti tiltakozásul lemondott tisztségéről a Kadhafi-alapítvány ügyvezető igazgatója, Juszef Szavani - közölte szerdán az al-Dzsazíra arab hírtévé.

MTI

Az igazgató Moammer Kadhafi líbiai vezető második legidősebb fiának, az alapítvány vezetőjének, Szaif al-Iszlámnak a főtanácsadója volt. Szavani a Reuters tudósítójának küldött sms-üzenetében azt írta: vasárnap lemondott a Kadhafi-alapítványnál viselt tisztségéről, így fejezve ki "döbbenetét az erőszak miatt".
   
Távozott tisztségéből Líbiai indonéziai nagykövete is. Szalaheddín el-Bisari, aki hazáját Szingapúrban is képviselte, közölte: nem tudta elviselni, hogy a Kadhafi-rendszer civileket öl meg. Döntéséről szerdán tájékoztatta az indonéz hatóságokat.
   
Rendkívüli ülést tart pénteken Genfben a líbiai helyzetről az Emberi Jogi Tanács (EJT), az ENSZ legmagasabb szintű emberi jogi fóruma. Alessandro Mara, az Emberi Jogi Főbiztosság képviseletében elmondta, hogy az Európai Unió által benyújtott kérésre ül össze a tanács.
   
Egy nyugati diplomáciai forrás értesülése szerint a tagállamok a rendkívüli ülés összehívásáról kedd éjszakába nyúló, több órás intenzív vitát folytattak, míg végül sikerült megállapodniuk. Ritkán fordul elő, hogy rendkívüli tanácskozást tartanak az EJT-ben, ha mégis, akkor az általában határozathozatallal végződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!