Külföld

2011.02.24. 18:44

A Bundestag elhalasztotta a Guttenberg-plágium vizsgálatát

A német parlament házbizottsága úgy határozott, hogy csak március közepén dönt majd arról, vizsgálatot indít-e a ház tudományos szakértői által készített dolgozatoknak a védelmi miniszter disszertációjában történt felhasználása ügyében.

MTI

Az ellenzék azonnal vizsgálatot szorgalmazott, ezt azonban a koalíciós pártok (CDU, CSU és FDP) többsége a házbizottságban megakadályozta. A vizsgálat célja annak tisztázása, összesen hány dolgozattal járultak hozzá a Bundestag tudományos szolgálatának szakértői Karl-Theodor zu Guttenberg doktori disszertációjához, illetve hogy a tudományos munkák beépítésével a miniszter megsértette-e a szerzői jogot és a Ház előírásait.
   
A hatályos jogszabályok értelmében az alsóház tudományos szolgálatát csakis képviselői munkájukkal kapcsolatos tevékenységhez vehetik igénybe a Bundestag tagjai. Egy doktori disszertáció készítése semmiképpen sem minősül a képviselői munka részének. Guttenberg viszont szerdán azt állította a parlamenti vitában, hogy a szakértők munkáit még disszertációja írása előtt kérte képviselőként tartott előadásaihoz, cikkeihez; azok beemelése a doktori dolgozatba kvázi csak "másodlagos felhasználás" volt.
   
A miniszter közlése szerint összesen négy szakértői írásművet használt fel a disszertációhoz. Sajtóhírek szerint viszont elemző csoportok két további Bundestag-szakvéleményre is bukkantak Guttenberg dolgozatában; lábjegyzetben, illetve a forrásművek jegyzékében egyikre sem hivatkozott a doktori címétől szerdán megfosztott miniszter.
   
Norbert Lammert házelnök (CDU) a házbizottság ülésén - résztvevők közlése szerint - azt állította, hogy "a dolgok jelenlegi állása szerint" Guttenberg a hat szakértői dolgozat egyikére sem kapott publikációs engedélyt a parlament igazgatási osztályától.
   
A Bundeswehr reformjáról csütörtökön kezdett parlamenti vitában az ellenzék tovább támadta a védelmi tárca vezetőjét. Sigmar Gabriel, a szociáldemokraták elnöke szélhámosnak és arcátlan csalónak nevezte Guttenberget anélkül, hogy az elnöklő Lammert rendre utasította volna. Az SPD-politikus felszólította Angela Merkel kancellárt, hogy mentse fel posztjáról Guttenberget, mert az lelepleződése nyomán súlyos tehertétellé vált a demokrácia számára. "Csakugyan azt hiszi Ön, hogy valaki csupán tévedésből ollózott 270 oldalt a 400 oldalas disszertációjából?" - tette föl a kérdést a kancellárnak Gabriel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!