Külföld

2011.01.13. 18:21

WikiLeaks - Az olasz politikusok nem jeleskednek a maffia elleni küzdelemben

Az amerikai diplomatákat nyugtalanítja, hogy Olaszország vezető politikusai nem tesznek meg mindent a hatalmas maffiacsoportok elleni küzdelem sikeréért - derül ki a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott diplomáciai sürgönyökből.

MTI

A 2008-ban és 2009-ben elküldött titkos táviratokban amerikai diplomaták lesújtó képet festettek a dél-olaszországi Calabriáról, amely zsarolók és drogcsempészek karmai között vergődik.
   
Csalárd politikusok, szervezett bűnözés és fatalista nép, adózni nem akarnak, de a védelmi pénzeket zokszó nélkül kifizetik - így látják az amerikai diplomaták, akik szerint a 'Ndrangheta, a legveszélyesebb és legerősebb nyugat-európai maffia által uralt régió egy csődtömeg lenne, ha független ország lenne.
   
Lesújtó véleménnyel voltak a diplomaták Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök azon tervéről is, hogy építsenek függőhidat a szicíliai Messina és  Calabria között. J. Patrick Truhn, az Egyesült Államok nápolyi főkonzulja szerint a hatmilliárd eurós beruházás fő haszonélvezője éppen a maffia lett volna.
   
A diplomaták reménykeltőnek tartják, hogy szicíliai üzletemberek, fiatalok, civil csoportok és az egyház, legalábbis egyes településeken, már fellép a maffia ellen, s ígéretes elkötelezettséget mutat a szervezett bűnözés elleni küzdelemben. "Nem mondható el ugyanez Olaszország politikusairól, főleg nem országos szinten" - panaszkodott Truhn a 2008. június 6-i keltezésű táviratában. A diplomaták egyetértettek abban, nyomást kell gyakorolni Berlusconi kormányára, hogy egyik legfontosabb feladatának tartsa a szervezett bűnözés elleni harcot, s megértse, sürgős intézkedésekre van szükség.
   
"Senki nem hisz abban, hogy a központi kormány nagyobb ellenőrzést, ha egyáltalán bármifélét is gyakorol Calabria felett, a helyi politikusokat egyöntetűen tehetetlennek és/vagy korruptnak tartják" - írta a főkonzul 2008. december 2-i sürgönyében, amelyben calabriai körútjának tapasztalatairól számolt be. Példaként említette, hogy Nápolyban beszélgetett egy államügyésszel, aki nemdohányzó irodájában szivarral a szájában arra panaszkodott, hogy "a nápolyiak DNS-ében van valami, ami arra készteti őket, hogy állandóan megsértsék a törvényeket".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!