Külföld

2011.01.26. 12:51

Tunézia: sztrájk egy nagyvárosban, erőszakos tüntetés Tuniszban

Szakszervezeti felhívásra általános sztrájk kezdődött szerdán Tunézia második legnagyobb városában, a déli Szfákszban és környékén annak kikövetelésére, hogy mondjon le az átmeneti kormány, amely nagyrészt a megdöntött hatalom minisztereiből alakult meg.

MTI

Az UGTT szakszervezeti szövetség regionális irodájának egyik tagja elmondta, hogy a gazdaság minden szektorából több ezer dolgozó gyűlt össze szfákszi székházuk előtt. Mint mondta, felvonulásukon követelni fogják a Zin el-Abidin ben Ali bukott elnök vezette kormánypárt feloszlatását is, valamint tiltakoznak az UGTT elleni kormányzati támadások miatt - tette hozzá.
   
A szakszervezeti szövetség előző nap hirdette meg az általános sztrájkot "a nép követeléseinek támogatására, hogy mondjon le az átmeneti kormány, és oszlassák fel a Alkotmányos Demokratikus Egyesülés (RCD) kormánypártot. Az UGTT - amelynek hagyományosan jelentős bástyája Szfáksz - kulcsszerepet játszott a tunéziai "jázminos forradalom" tüntetéseinek megszervezésében.
   
Közben a fővárosban, a kormányhivatalok környékén több száz tüntető - főleg fiatalok - összecsapott a rendőrséggel, amely könnygázzal próbálta meg szétkergetni őket. A könnygázra válaszul több fiatal kővel dobálta meg a rendőröket. Egyelőre nem tudni, mi váltotta ki az összetűzést. A tüntetők valószínűleg azok a vidékiek, akik egy konvojban vasárnap reggel érkeztek a kormányzati épületekhez Tuniszba, azóta ott táboroznak, követelik a régi miniszterek távozását a kormányból, és időnként összecsapnak a rendőrökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!