Külföld

2011.01.27. 10:18

Többezres jemeni tömeg követelte az elnök menesztését

Az ellenzék felszólítására Jemen fővárosában, Szanaában csütörtökön többezres tömeg követelte az arab ország 32 éve hatalmon lévő elnökének, Ali Abdalláh Szálehnek a menesztését.

MTI

A tüntetők hangoztatták: ha Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnököt több mint húsz év után eltávolították tisztségéből, akkor a jemenieknek is elegük van Száleh több mint harminc esztendei országlásából. A demonstrálók szerint szó sem lehet az elnöki mandátum meghosszabbításáról vagy a hatalom átörökítéséről.
   
A Közös Fórum elnevezésű ellenzéki koalíció a város négy pontján szervezett megmozdulásokat. A szervezőket feltehetően a tunéziai népfelkelés ihlette. Az észak-afrikai ország elnöke 23 évi hatalomgyakorlás után kényszerült január 14-én külföldre menekülni a népharag elől.
    
Szanaában már szombaton is rendeztek egy tüntetést az államfő ellen. Szálehet 2006-ban a parlament újabb hét évre megválasztotta elnöknek, és a törvényhozásban jelenleg is zajlik a vita egy alkotmánymódosítási tervezetről, amelynek értelmében az államfő élete végéig hivatalában maradhat.

Ezek is érdekelhetik