Külföld

2011.01.20. 19:30

Pakisztánban megöltek két Mol-alkalmazottat, kettőt elraboltak

Pakisztánban fegyveresek csütörtökön megtámadták a Mol magyar olajvállalat helyi leánycégének az alkalmazottjait, és kettőt megöltek, másik kettőt elhurcoltak - jelentette a hatóságokra hivatkozva az amerikai hírügynökség.

MTI

A hírt a Mol megerősítette, hangsúlyozva, hogy az áldozatok mind pakisztáni állampolgárok.
   
A súlyos incidens az északnyugati országrészben, Kohát térségben történt. A gyaníthatóan szélsőséges iszlamista fegyveresek a munkából hazatérő dolgozók gépkocsioszlopát támadták meg, és a konvojt kísérő négy katonát is megöltek.
   
A vidék főadminisztrátora, Halid Umerzaj szerint az áldozatok a MOL pakisztáni leányvállalata, a Mol Pakistan alvállalkozóinak dolgoztak.   A leányvállalat olaj- és gázmezők kutatásával, fejlesztésével foglalkozik az afgán határ közelében lévő, veszélyes vidéken.
   
A két gépkocsiból álló konvojt a határrendőrség védte. Négy katona, valamint egy gépkocsivezető és egy munkás vesztette életét a támadásban, két másik alkalmazottat elraboltak - mondta el Umerzaj.
   
Pakisztán számottevő olaj- és gázkészletekkel rendelkezik délen és északnyugaton, de a kitermelésük kockázatos az iszlám szélsőségesek és a rablóbandák garázdálkodása miatt. Korábban más külföldi és helyi cégeket is támadások értek, s emiatt közülük sok visszafogta a tevékenységét.
   
2009-ben egy lengyel olajmérnököt raboltak el északnyugaton iszlamisták, és később le is fejezték. Egy szintén elrabolt kínai mérnököt hat hónap rabság után sértetlenül szabadon engedtek.
   
A Mol közlése szerint a pakisztáni katonaság és rendőrség nagy erőket vetett be az eset körülményeinek kivizsgálására, és az elkövetők elfogására.

 

Ezek is érdekelhetik