Külföld

2011.01.12. 18:22

Összeomlott a libanoni kormány

Kiléptek a libanoni kormányból a Hezbollah síita mozgalom miniszterei szerdán, majd egy hozzájuk csatlakozó politikus lemondása kikényszerítette az egész kormány összeomlását.

MTI

  
A libanoni hírügynökség jelentése szerint először a Hezbollah és a politikai szövetségesei által delegált tíz miniszter lépett ki a kormányból, majd egy tizenegyedik is bejelentette távozását, és ez az alkotmányos szabályok alapján már elég volt a kormány megbuktatásához.
   
Az ügy háttere: a Hezbollah hónapok óta nyomást gyakorolt Szaad Haríri kormányfőre, hogy ne támogassa a hollandiai székhelyű különleges ENSZ-törvényszéket, amely igyekszik kivizsgálni, kik gyilkolták meg 2005 februárjában a kormányfő apját, Rafik al-Harírit. A bíróság egybehangzó vélemények szerint a Hezbollah egyik fegyveres szárnyának a bűnösségét fogja kimondani rövidesen.
   
A libanoni kormány az ügy miatt nem volt képes normális működésre, mert a Hezbollah bojkottálta üléseit, azt követelve, hogy mondják ki: a törvényszék "hamis tanúvallomásokra" alapozta vizsgálatát. Haríri tábora azonban támogatja a törvényszék működését.
   
A kormány bukásának pillanatában Szaad Haríri éppen Washingtonban tartózkodott, Barack Obama amerikai elnökkel tárgyalt, de megszakította látogatását, és hazaindult. A közel-keleti körúton járó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter nemzetközi konszenzust szeretne az ügyben, és közölte, hogy felvette a kapcsolatot francia, a szaúd-arábiai és az egyiptomi illetékesekkel.
   
Elemzők szerint nem valószínű, hogy nyílt fegyveres harc tör ki Libanonban az ellenfelek között, de az elképzelhető, hogy utcai tüntetések és zavargások lesznek, sőt felmerül a politikai gyilkosságok és merényletek réme is. A Hezbollahnak katonai szempontból nincs ellensúlya az országban, még a hadseregnél is erősebb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!