Külföld

2010.12.01. 13:59

Tüntető diákokat vettek őrizetbe Londonban

Szerdáig összesen 153 diákot vettek őrizetbe Londonban az egyetemi tandíjak felső határának emelése elleni, gyakran erőszakba torkolló előző napi demonstrációk nyomán.

MTI

Ez volt rövid időn belül a harmadik diákmegmozdulás a tervezett intézkedés ellen. A tiltakozás egyre inkább országos méreteket ölt: Londonon kívül diáktüntetések voltak kedden és szerdán Leedsben, Sheffieldben, Edinburghban, Liverpoolban, Belfastban, Brightonban, Manchesterben és Bristolban is.
   
A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció az általános költségvetési megszorítások részeként az állami felsőoktatás támogatását is jelentősen lefaragja, és lehetővé akarja tenni, hogy az angliai egyetemek a jelenlegi 3290 fontról (egymillió forintról) kilencezer fontra (csaknem 3 millió forintra) emeljék az éves tandíj felső határát.
   
A terv ellen a múlt héten, és két héttel ezelőtt is már tömeges, gyakran szintén erőszakcselekményekkel kísért diáktiltakozások voltak Londonban és más brit nagyvárosokban. A két héttel ezelőtti megmozdulás részvevői elfoglalták és feldúlták a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Párt londoni központi irodáját. A pártirodát megostromló diákok egyikét gyilkossági kísérlettel vádolják, miután az épület tetejéről ledobott egy tűzoltó készüléket, amely centikkel kerülte el az alant álló rendőrsorfalat.
   
A diákok a kisebbik kormánykoalíciós partnerre, a Liberális Demokratákra különösen dühösek, mivel a párt első embere, Nick Clegg - a jelenlegi miniszterelnök-helyettes - a májusi parlamenti választások előtt még azt ígérte, hogy a liberálisok nem szavazzák meg a tandíj felső határának emelését.
   
A tiltakozások láttán a liberálisok meghátrálni látszanak. Vince Cable, az üzleti ügyek liberális párti minisztere a BBC-nek kijelentette, hogy a maga részéről esetleg tartózkodni fog a tandíj felső határának emeléséről szóló tervezet végszavazásán.
   
A Liberális Demokraták alsóházi frakciójának hírek szerint komoly fenntartásai vannak az egyetemi tandíjakkal kapcsolatos kormányzati tervekkel szemben, és ha a rendkívüli tekintélynek örvendő Cable nem adja voksát a tervezethez, politikai elemzők szerint elképzelhető, hogy a parlamenti pártcsoportból sokan követik. Ez jelentős szakítópróbájává válhat a koalíciónak.
   
Az állami egyetemek tandíját Angliában nem a tanulmányok ideje alatt kell kifizetni, hanem utólag kell törleszteni, de csak akkor, ha a végzett diplomásoknak már állásuk van, és éves jövedelmük eléri a brit alkalmazotti átlagfizetésnek megfelelő 21 ezer fontot (6,7 millió forint). A brit országos diákszövetség (NUS) szerint azonban a felső tandíjhatár emelésének lehetőségével szinte bizonyosan élnek is majd az egyetemek, és ennek eredménye az lesz, hogy a diplomások több tízezer font adósságteherrel kezdik pályafutásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!