Külföld

2010.11.08. 19:35

Őrült BMW-s túszejtő: begőzölt, mert nem javították meg autóját

Megadta magát hétfő délután az a férfi, aki néhány órával korábban több személyt túszul ejtett a BMW német autógyár franciaországi székhelyén, a Párizs közeli Montigny-Le-Bretonneux-ben - közölte a rendőrség.

MTI

A francia rendőrségnek az egyik elit egységét - amely éppen a túszejtés helyszínéhez közel vett részt kiképzésen - azonnal a helyszínre irányították. Az úgynevezett Raid embereinek erőszak alkalmazása nélkül sikerült rávenniük a túszejtőt, hogy adja meg magát.
   
Az ötvenes éveiben járó fegyveres férfi a rendőrség szerint kora délután fogott a túszejtési akcióba: először a levegőbe lőtt, majd megpróbálta - sikertelenül - felgyújtani az épületet.
   
Luc-André Lenormand ügyészhelyettes tájékoztatása szerint a férfi azzal indokolta az előre kitervelt bűncselekményt, hogy a BMW képtelen volt megjavítani a gépkocsiját.
   
A fiatal nyugdíjas nem először veszítette el hidegvérét a BMW-vel szemben: korábban azért indult ellene eljárás, mert erőszakoskodott a német autócég egyik párizsi autószalonjának vezetőjével. Négy évvel ezelőtt azt is fontolgatta, hogy behatol az egyik autókereskedő otthonába, és azzal fenyegetve, hogy megöli a családját, 20 ezer eurót követel vissza tőle.
   
A férfi 2003-ban megpróbálta magát felgyújtani azelőtt a BMW-szalon előtt, ahol korábban a gépkocsiját vásárolta.
   
Ezúttal azonban fegyverrel és töltényekkel felszerelkezve egyenesen az autógyártó franciaországi székházába ment, ahol, miután bement az épületbe, kétszer a levegőbe lőtt, majd túszul ejtette a recepcióst, és tüzet gyújtott, de nem okozott jelentős kárt. A cég egyik dolgozója - aki szemtanúja volt a jelenetnek - SMS-ben értesítette a házban dolgozókat a történtekről.
  
Patrick Lucas, a BMW France termékkommunikációs vezetője szerint az alkalmazottaknak a fele sem tartózkodott a túszejtés idején a székházban, csak mintegy 70-80 személy volt bent a munkahelyén, de ők az üzemi menzán keresztül maguktól elhagyták az épületet, amikor megtudták hogy a földszinti csarnokba bejutott egy túszejtő.
   
A feldühödött autótulajdonost azonnal előállították és kihallgatták a helyszínre kiérkező rendőrök. Az ügyészhelyettes tájékoztatása szerint feltehetően elrendelik az elmeorvosi vizsgálatát.

Ezek is érdekelhetik