Külföld

2010.11.24. 07:25

Az izraeli hadsereg a Facebookot is beveti: a portálon leplezi le a szolgálat alól kibújó nőket

Az izraeli hadsereg a Facebook közösségi háló segítségével leplezi le azokat a fiatal nőket, akik ortodox vallásosságukra hivatkozva mentetik fel magukat a katonai szolgálat alól - adta hírül kedden a The Jerusalem Post című napilap.

MTI

A Facebookra felkerülő információk révén a hadsereg eddig már mintegy ezer olyan nőt azonosított, aki hazudott, hogy kivonja magát a kötelező sorkatonai szolgálat alól - mondta el a lap szerint hétfőn a hadsereg egyik magas rangú vezetője a parlament egyik bizottságában.
   
Az egyik fiatal lány úgy lepleződött le, hogy feltett a Facebookra egy fényképet, amelyen éppen egy nem kóser étteremben mulat, ékes bizonyítékául annak, hogy nem tartja be a zsidó vallás igen szigorú étkezési szokásait.
   
Más nőket azzal szembesítettek, hogy az ultraortodox közösség előírásaihoz képest "szemérmetlenül" öltözve szerepelnek a közösségi portál képein - hozta fel példaként Amir Rogovszki tábornok a képviselők előtt, akik azért gyűltek össze, hogy áttekintsék a vallásos nők kötelező katonai szolgálat alóli felmentésének szabályait.
   
A tábornok elmondása szerint többeket úgy csaltak lépre, hogy a szolgálatmegtagadók után kutató katonák hamis randevúra hívták őket péntek estére, amikor a vallásos zsidóknál már beköszönt a szabbat ünnepe.
   
A katonai szolgálat kötelező minden 18. életévét betöltő izraeli állampolgár számára. A fiatalembereket három évre hívják be a hadseregbe, míg a lányoknak két évet kell szolgálatban tölteniük. Azoknak a nőknek azonban, akik nyilatkozatot tesznek arról, hogy kizárólag kóser ételt ehetnek és a szabbat idején - péntek estétől szombat estig - nem dolgozhatnak, nem kell bevonulniuk.
   
Abban az esetben, ha egy nő ilyen nyilatkozatot ír alá, a hadseregnek a jogszabályok szerint 60 nap áll a rendelkezésére, hogy ellenőrizze az illető állítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!