Külföld

2010.11.15. 15:40

A kormányzó szocialisták nyerték meg a görög helyhatósági választást

A népszerűtlen gazdasági megszorító intézkedések ellenére Görögországban a kormányzó szocialisták nyerték meg a helyhatósági választások második fordulóját, és ennek fényében a miniszterelnök a reformok folytatását ígérte.

MTI

A voksok összesítése alapján a Jeórjiosz Papandreu kormányfő vezette párt, a PASZOK 8 régióban nyert, és 73 város polgármesteri székét szerezte meg, köztük 24 év óta először Athénét és a második legnagyobb görög város, Szalonikiét is.
   
A jobboldali, ellenzéki Új Demokrácia 5 régiót és 41 várost vezethet ezután. Ezek között van Pireusz, Athén kikötővárosa, amelyet a baloldaltól hódított el. Harmadik erővé a Demokratikus Baloldal nevű párt jött fel, amely 35 helyhatóság élére került. A kommunisták, akik az első fordulóban 11 százaléknyi szavazatot kaptak, elszigeteltségük miatt végül is csak egy városban nyertek, Athén ipari övezetében. A részvételi arány 50 százalék körüli volt, amely Görögországban alacsonynak mondható.
   
A miniszterelnök már a bíztató részeredmények közzététele után tévébeszédében fogadkozott, hogy kormánya folytatni fogja a reformpolitikát, s mindent latba vet, hogy véghezvigye a "nagy változásokat", amelyek révén Görögország "lélegzetvételhez jut és talpra áll". Papandreu szerint a választáson a polgárok bizalmat szavaztak megszorító intézkedéseinek, az ellenzéki Új Demokrácia párt pedig vesztett. A voksolás révén a kormány elegendő, és egyben értékes időt kapott ahhoz, hogy az elkövetkező három évben szerét ejtse olyan változásoknak, amelyek évtizedeken át elmaradtak - hangoztatta a kormányfő.
   
Papandreu a választás előtt azt mondta, hogy lemond, amennyiben a szavazók nem vértezik fel kormányát a reformok folytatásához szükséges támogatással. A közvélemény-kutatások azonban azt jelezték, hogy a polgárok túlnyomó többsége ellenzi az előre hozott választást.
   
Az euróövezeti Görögország a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank 110 milliárd eurós hitelkerete révén menekült meg tavasszal a pénzügyi összeomlástól, de ezért súlyos árat kell fizetnie. A kormány további népszerűtlen gazdasági intézkedésekre kényszerül. A megszorító csomagon még dolgoznak, és azt hétfőn az Athénba érkező IMF-EU-EKB delegációval közösen véglegesítik. Az intézkedési tervet aztán beépítik a 2011-es költségvetési javaslatba, amelyet a kormány csütörtökön terjeszt a törvényhozás elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!