Külföld

2010.10.29. 08:23

Sortűz: 15 és 18 éves lányokat végeztek ki Szomáliában

Az al-Shabaab nevű iszlamista milícia parancsára sortűzzel végeztek ki egy 15 és egy 18 éves lányt Szomáliában, akiket azzal vádoltak, hogy kémkedtek a kormány katonáinak.

MTI

A tízfős kivégzőosztag az afrikai ország nyugati részén fekvő Belet Weyne városában a helyi lakosok szeme láttára lőtte agyon a fiatalokat. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab fegyveresei a halálos ítélet végrehajtása előtt végigjárták a települést, hogy összetereljék a helybelieket, elrettentés céljából arra kényszerítették őket, hogy nézzék végig a lányok megölését.
   
Ez volt az első nyilvános kivégzés a városban, amelyet még egy évvel ezelőtt kerített hatalmába az iszlamista szervezet, és a többi, uralma alatt álló településhez hasonlóan itt is az iszlám törvénykezés, a saría legszélsőségesebb formáját alkalmazza. Ennek keretében az ország déli részét és a főváros, Mogadishu legtöbb kerületét ellenőrző szélsőséges felkelőcsoport rendszeresen hajt végre kivégzéseket, csonkításokat.
   
"Még több tucatnyian vannak a börtöneinkben olyanok, akik hasonló vádakkal néznek szembe, és akik fölött a saría bíróság ítélkezik majd" - mondta el a kivégzés helyszínén összegyűlteknek a régió kormányzója, akit az al-Shabaab nevezett ki.
   
A Human Rights Watch emberjogi szervezet áprilisban közzétett jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az al-Shabaab "könyörtelen elnyomást alkalmaz" az általa ellenőrzött területeken.
   
Szomáliának a szélsőséges iszlamisták tevékenysége miatt már 19 éve nincs egy hatékonyan működő központi kormánya. Az ENSZ támogatását élvező jelenlegi kormány és szövetségeseinek hatalma csupán a főváros kis részére és az ország középső területeire korlátozódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!