Külföld

2010.10.27. 18:45

Rejtélyes sorozattámadások tartják rettegésben Malmö lakosságát

Sorozatgyilkos tartja rettegésben a Svédország déli részén található Malmö lakosságát: a rendőrség nagy erőkkel keresi a tettest.

MTI

Rendőrautók hada, rettegő bevándorlók, igazságosztót játszó bandák: ez Malmö, ahol tavaly október óta ismeretlen fegyveres vadászik az emberekre. A rendőrség 15 esetben nyomoz. A célpontok egy kivételével bevándorlók voltak, az eddigi mérleg nyolc sebesült és egy halott. A sors fintora, hogy a halálos áldozat, a húsz éves Trez West Persson az egyetlen, aki Svédországban született. Valószínűleg a parkoló autójukban mellette ülő bevándorló barátja lehetett a célpont. A legutóbbi támadást  szombaton követték el egy iráni születésű fodrász ellen, ám az kudarccal végződött. A bűnöző lefejelte áldozatát, és kerékpáron menekült el a tett színhelyéről - adta hírül a Guardian.
   
A gyilkos bárhol lecsaphat, legyen szó a város mecsetjéről, vagy a rendőrállomás, esetleg az uszoda környékéről. A malmőiek azonban nem ülnek ölbe tett kézzel: főként bevándorlókból álló bandák üldözik a fegyverest, és őrzik a Rosengard lakótelepet, ahol mintegy 30 ezer társuk él. A rendőrség tisztségviselői erőteljesen tiltakoztak az ellen, hogy a civilek szolgáltassanak igazságot maguknak.
   
Niklas Orrenius, a Sydsvenska Dagbladet napilap újságírója szerint a lövöldöző lassan "megmérgezi Malmőt". A városban felütötte fejét a rasszizmus, a feszültség szinte tapintható. "Ez volt a legkevésbé fajgyűlölő város, ahol valaha is éltem - mondta Orrenius, hozzátéve, hogy a lakosság felét bevándorlók teszik ki. - A nyolcéves lányom olyan osztályba jár, ahol a gyerekek több mint fele arab származású, és ő már nem érti a faji megkülönböztetés kifejezést."
   
A rendőrség egyelőre nem bukkant értékelhető nyomra, jelenleg a szombati támadás helyszínéről szerzett DNS-minta kiértékelését várják, de az még eltart egy darabig. Az elkövető indítéka ismeretlen, ahogy a támadások pontos száma is. A profilban csupán az szerepel, hogy egy 20-40 év közötti férfiról lehet szó, aki úgy ismeri a várost, mint a tenyerét, és kerékpárral közlekedik. Jelenleg százan dolgoznak az ügyön, járőrautók róják a város, és lehet, hogy a rendőrség átnézni a támadások idején lebonyolított telefonhívásokat is.
   
Az idei választáson parlamentbe jutott bevándorlás ellenes párt, a Svéd Demokraták is azt szeretnék, ha mielőbb kézre kerítenék a lövöldözőt, ezért 3700 dollárnak megfelelő értékű jutalmat ajánlottak a nyomravezetőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!