Külföld

2010.10.27. 18:20

Hivatalában maradhat a román kormány

Hivatalában marad a román kormány, mivel az ellenzék nem tudott elég szavazatot összegyűjteni a bizalmatlansági indítvány elfogadtatásához a parlamentben.

MTI

A bizalmatlansági indítványt az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezte a Demokrata Liberális Párt (PD-L), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormány ellen. A kormány megbuktatásához 236 támogató voksra lett volna szükség, de csak 219 honatya voksolt az indítvány mellett. A kormánypártiak jelen voltak a vitán, de nem szavaztak.
   
A parlamenti vitában Emil Boc miniszterelnök elmondta, hogy az ellenzék által javasolt alternatív megoldások csak mélyítenék a romániai gazdasági válságot.
   
Mint mondta, a parlamentnek arról kell döntenie, hogy tovább halad-e Románia a reformok útján, vagy engednek a populizmus csábításának, és elszakasztják azt a lehetőségét, hogy az ország mielőbb kilábaljon a recesszióból. Boc hangsúlyozta, hogy nem folytatódhat az előző évek gyakorlata, amikor az ország többet fogyasztott, mint amennyit megtermelt.
   
Victor Ponta, a PSD elnöke és Crin Antonescu, a PNL vezére egyaránt bírálta a kormányt. Azt rótták fel a kabinetnek, hogy a takarékossági intézkedéseken kívül nem rendelkeznek olyan akciótervvel, amelynek segítségével Románia kikerülhet a válságból. Azzal vádolták a kormányt, hogy "éhhalálra" ítéli az embereket.
   
A kormánypártok, akárcsak az őket támogató függetlenek és a (nem magyar) nemzeti kisebbségeket képviselő honatyák a szavazás előtt bejelentették, hogy nem fognak szavazni, ezzel tiltakozva az ellenzék "populista" javaslatai ellen.    
   
A bizalmi szavazással egy időben szakszervezeti tüntetés zajlott Bukarestben. A tiltakozó megmozduláson  30 ezer ember vett részt, kevesebben, mint amennyire a szakszervezetek számítottak. A tüntetők a kormány épületétől a parlamenthez vonultak, ahol megvárták a bizalmi szavazás eredményét. Többször megpróbálták áttörni a rendfenntartó erők által felállított kordont, az így kialakult dulakodásban többen is megsérültek. Összesen 26 ember szorult ápolásra, akiknek egy része rosszullét miatt ájult el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!