Külföld

2010.10.29. 08:15

Híres templomokat veszélyeztet a vulkáni hamu Indonéziában

Indonézia egyik legnépszerűbb turistalátványosságát, a IX. századi Borobudur templomkomplexumot is fenyegeti a jávai Merapi vulkánból záporesőként a környékre hulló forró hamu - közölték a helyi hatóságok pénteken.

MTI

A buddhista templomok egy részét már le is zárták a látogatók elől, hogy megtisztítsák az épületeket a hamurétegtől. Szakértők attól tartanak, hogy a savas hatású korom felgyorsíthatja a templomok építőanyagának bomlását.
   
A faragott motívumokkal díszített Borobudur templomok évente több millió látogatót vonzanak. Az épületkomplexum évszázadokon keresztül vastag vulkáni hamuréteg alatt, dús növényzettel benőve, elhagyatottan állt, amíg 1814-ben Sir Thomas Stamford Raffles, a brit korona akkori egyik jávai képviselője rá nem bukkant a szentélyre. 


Indonézia másik katasztrófa sújtotta területén, a Szumátra közeli Mentawai-szigeteken péntekre már 400 fölé emelkedett a szökőár halálos áldozatainak száma, az eltűntek száma meghaladja a 300-at. A hatóságok arra számítanak, hogy a halottak száma várhatóan az 500-at is el fogja érni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!