Külföld

2010.07.30. 13:21

Lemondott posztjáról az ismert orosz emberjogi aktivista

Lemondott tisztségéről az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanács vezetője, Ella Pamfilova.

MTI

Dimtrij Medvegyev elfogadta a lemondást, de még nem döntött arról, hogy ki kerüljön az emberi jogi tanács élére - közölte Natalja Tyimakova, az államfő szóvivője.
   
Medvegyev köszönetet mondott Pamfilovának azért a munkáért, amelyet hosszú időn keresztül folytatott a civil társadalom megteremtéséért és az emberi jogok minél maradéktalanabb tiszteletben tartásáért. Az elnöknek több jelöltje is van a tanács élére, de egyelőre gondolkozik azon, hogy ki lenne a legalkalmasabb a tisztség betöltésére - tette hozzá Tyimakova.
   
Ella Pamfilova a Reuters hírügynökségnek azzal indokolta lemondását, hogy elkeseríti az Oroszországot jellemző általános légkör. A tanács élére még 2002-ben kinevezett neves aktivista az utóbbi hónapokban élesen bírálta Oroszország belpolitikáját, hangsúlyozva, hogy a kormány kudarcot vallott a civil társadalom melletti elköteleződést vállaló politika megvalósításában.
   
A két évvel ezelőtt hivatalba lépett államfő, Dmitrij Medvegyev több demokráciát és a civil társadalom iránt nagyobb nyíltságot szorgalmazott, de emberjogi csoportok és diplomaták szerint vajmi keveset változott a helyzet. Pamfilova néhány hónapja az Európai Unió tisztségviselőinek arra panaszkodott, hogy az orosz demokratikus intézményrendszer fejletlen, s nem tapasztalt érdemi változást a polgári (szabadság)jogok tiszteletben tartását illetően.
   
Ella Pamfilova a nők jogainak védelmezőjeként és - szociálisan nehéz helyzetű - más rétegek szószólójaként vált ismertté. Nyolc évvel ezelőtti megválasztásakor azt mondta: abban látja feladatát, hogy segítsen az embereknek "kulturáltan kiállni a jogaikért, és megszabadítani őket az önkényeskedés minden formájától".
   
Szergej Mitrohin, a Jabloko párt vezetője úgy vélekedett, Pamfilova távozása összefügg azzal, hogy Dmitrij Medvegyev elnök csütörtökön aláírta azt a törvényt, amely kiszélesíti a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) jogkörét. A törvény jóváhagyása szégyenletes, korábban a Pamfilova által vezetett testület is ellenezte azt - tette hozzá.
   
Pamfilova ezt cáfolta, mondván, hogy lemondása nem áll összefüggésben a sokak által bírált törvénnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!