Külföld

2010.06.18. 08:59

Ezt a halálraítéltet lőtte agyon a kivégzőosztag!

Kivégzőosztag oltotta ki az életét pénteken az egyesült államokbeli Utah államban annak a férfinak, akit még 1985-ben egy bírósági tárgyaláson elkövetett gyilkosság miatt ítéltek halálra.

MTI

A halálbüntetést alkalmazó Utah államban 14 éve nem volt példa arra, hogy egy halálraítélttel ilyen módon végezzenek. Ronnie Lee Gardneren az ítéletet helyi idő szerint nulla óra után 20 perccel hajtotta végre egy öttagú osztag.
   
Az Egyesült Államokban a halálbüntetés 1976-os visszaállítása óta Gardner volt a harmadik, akinek kivégzőosztag oltotta ki az életét.

   
A Deseret News nevű újság értesülése szerint Gardner utolsó óráit nyugalomban töltötte el. Délután elkezdte nézni a Gyűrűk ura filmtrilógiát, majd találkozott egy mormon pappal.
   
A 49 éves férfit egy bárpincér 1984-ben elkövetett meggyilkolásával vádolták, ezért került bíróság elé. A bűnvádi tárgyalásról megpróbált elmenekülni, és közben halálos lövést adott le egy ügyvédre, Michael Burdellre. Az ügyvéd családja az utolsó pillanatig követelte, hogy életfogytig tartó börtönbüntetést szabjanak ki Gardnerra, mert meggyilkolt hozzátartozójuk életében élesen bírálta a halálbüntetést.
   
Gardner hiába kérelmezte a büntetés végrehajtásának felfüggesztését több fokon, utoljára az amerikai legfelsőbb bíróságnál.

   
Utah állam 2004-ben eltörölte ugyan a golyó általi halál lehetőségét, Gardnerra azonban még a törvénymódosítás előtt szabtak ki halálbüntetést, ezért választhatott az akkor még engedélyezett méreginjekció és a kivégzőosztag között.
   
Az Egyesült Államokban egyedül már csak Oklahoma állam teszi lehetővé a golyó általi kivégzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!