Külföld

2010.05.28. 08:50

Olajkatasztrófa: nem tartották be a biztonsági intézkedéseket?

A Mexikói-öbölben áprilisban felrobbant olajfúró platform két megsérült munkása azt állította csütörtökön az amerikai kongresszusban: az üzemeltető cégek számos biztonsági intézkedést megszegtek.

MTI

A Deepwater Horizon platform április 20-án robbant fel, majd két nappal később elsüllyedt, 11 munkás halálát okozva. Több mint száz embert sikerült kimenteni. 
 Az egyik munkás, Stephen Stone a képviselőház igazságügyi bizottsága előtt kijelentette: a nagyobb haszonszerzés érdekében nem áldoztak elegendő pénzt a biztonsági szabályok betartására. Ugyancsak elmulasztották a karbantartási munkák elvégzését, hogy ezzel is pénzt takarítsanak meg - hangoztatta.
Az olajfúró platform a Transocean vállalat tulajdonában volt, és a brit BP cég üzemeltette. 
Doug Brown gépész, akinek a lába tört, arról számolt be, hogy olykor hetes-hónapos késésbe kerültek a karbantartási munkákkal, mert a tulajdonos Transocean a gépterem személyzetének létszámát hatról háromra csökkentette még 2002-ben. Így három ember végezte hat munkáját - mutatott rá a gépész. A munkások szót emeltek ez ellen, de panaszuk nem talált meghallgatásra.   
A Transocean egyik alkalmazottja, Jimmy Harrell egy másik meghallgatáson az amerikai bányahatóság bizottsága előtt viszont azt állította:  soha nem érezte, hogy az üzemeltetők nyomást gyakorolnának a kitermelés ütemének a növelése érdekében. 
A Deepwater Horizon platformon 126 alkalmazott dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!