Külföld

2010.01.03. 07:53

Korrupt horvát bankárok?

Őrizetbe vettek egy korrupcióval gyanúsított bankárt Horvátországban szombaton, de a Hrvatska Postanska Banka (HPB) volt elnökeke csupán egyike a hét gyanúsítottnak.

zaol.hu

A rendőrség közleménye szerint Josip Protegát a szlovén-horvát határon fogták el, amikor ügyvédjének társaságában belépett az országba.


Hat társát már szerdán őrizetbe vették és egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték. Protega ebben az időpontban egy ausztriai síparadicsomban töltötte szabadságát, és a rendőrségtől kapott idézés ellenére sem szakította meg a pihenést.

A gyanú szerint Protega és a horvát állam ellenőrzése alatt álló bank két másik volt vezetője összejátszott négy ügyféllel, hogy 23 millió euró értékben kockázatos hiteleket helyezzen ki. Horvát sajtóértesülések szerint a bankra politikai nyomás nehezedett, és ezután folyósítottak bizonyos vállalatoknak kockázatos hiteleket.

Protega 2004 vége és 2009 augusztusa között töltötte be a pénzintézet elnöki tisztségét.

A korrupció elleni harc az egyik legfontosabb kritériuma Horvátország európai uniós csatlakozásának. Zágráb 2011-ben szeretne belépni az unióba.


Forrás: MTI/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!