Külföld

2009.10.05. 12:18

Válság-hatás: Szegényebbek lettek a román gazdagok

Bukarest - Egynegyedével csökkent tavalyhoz képest a leggazdagabb 500 román üzletember vagyona, amely összesítve eléri a 29 milliárd eurót.

MTI/AP

Az Adevarul Holding által kiadott Forbes 500  toplista első helyén Dinu Patriciu áll, akinek vagyonát 2,2 milliárd euróra becsülik. Az olajmágnásnak nevezett Patriciué volt a Rompetrol olajvállalat, amelyet 2007-ben eladott a kazahsztáni KazMunaiGaznak. Őt követi Ioan Niculae 1,2 milliárd euró értékű vagyonnal, harmadik helyen Ion Tiriac volt teniszcsillag áll 850-900 millió euróval.

A tavalyi ranglistához képest Niculae és Tiriac helyet cseréltek, hiszen 2008-ban még az egykori sportoló foglalta el a második helyet. Niculae vagyona ugyanis a válság ellenére is 625 millió euróval gyarapodott. Patriciu sem veszített túl sokat, hiszen Románia leggazdagabbjának a vagyona a válság ellenére is 250 millió euróval nőtt.

Az első tíz leggazdagabb között található Sorin Ovidiu Vantu is, akit a 2000-es évek elején azzal gyanúsítottak, hogy egy befektetési alap csődbe juttatásával tett szert hatalmas pénzösszegre, ezt azonban soha senki nem bizonyította be. Vantu vagyonát 400-450 millió euróra becsülik.

A leggazdagabb romániai magyar üzletember továbbra is a nagyváradi Teszári Zoltán, aki a 11. helyen szerepel 400 millió euróra becsült vagyonnal. A romániai RCS & RDS kábeltelevízió- és internet-szolgáltató vállalat többségi tulajdonosának vagyona alaposan megcsappant, hiszen 500 millió eurót veszített tavalyi értékéből. Így Teszári  a második a legtöbbet veszítő üzletemberek rangsorában. Ezt a listát a politikában szélsőjobboldali nézetei miatt hírhedtté vált Gigi Becali üzletember vezeti, aki 525 millió euróval lett szegényebb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!