Külföld

2009.08.27. 14:54

Kártérítést akar: perli az USA-t a Guantánamóról hazaengedett afgán fiatal

Kabul - Perelni fogja az Egyesült Államokat az az afgán férfi, aki az egyik legfiatalabb rabja volt a guantánamói börtöntábornak, és hétfőn szállították haza. A 19 éves Mohammed Dzsavad kártérítést követel amiatt, hogy ítélet nélkül hét évig fogva tartották - jelentette be egyik ügyvédje csütörtökön Kabulban.

zaol.hu

Az amerikai erők azért fogták el a fiút Afganisztánban, mert állítólag kézigránátot dobott egy amerikai járműoszlopra

A washingtoni védelmi minisztérium a fiú guantánamói bebörtönzésekor, 2002-ben azt állította, hogy a támadó 16-17 éves volt, és a Pentagon ma is fenntartja ezt az állítását. Az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) azonban a fiú családtagjainak vallomása alapján azt állítja, hogy a fiú akkor még csak a 12. életévét töltötte be.

Egy katonai törvényszék tavaly megállapította, hogy Dzsavad ügyében gyengék a bizonyítékok. Emiatt egy szövetségi bíróság nemrég elrendelte a fiatal férfi hazaszállítását, ami egy katonai géppel hétfőn megtörtént.

"A következő lépés pénzt követelni az afgán és az amerikai kormánytól tanulmányaira és a polgári életbe való beilleszkedésére" - mondta sajtóértekezletén Eric Montalvo őrnagy, Dzsavadnak a Pentagon által kirendelt ügyvédje.


Forrás: MTI/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!