Külföld

2009.08.14. 13:37

Jóváhagyták Ausztráliában egy végtagbénulásos férfi halálhoz való jogát

Perth - Jóváhagyta egy ausztrál bíróság pénteken annak a végtagbénulásban szenvedő férfinak a halálhoz való jogát, aki mesterséges táplálásának leállítását kérelmezte.

zaol.hu

A bíróság határozata mérföldkőnek számít Ausztráliában, ahol a gyógyíthatatlan betegek halálba segítése bűncselekménynek számít.
 
"Nem terheli jogi felelősség a Christian Rossitert kezelő kórházat, ha a személyzet a beteg kérésére leállítja a mesterséges táplálást" - állt a perth-i bíró határozatában. Rossiternek jogában áll dönteni a saját gyógykezeléséről, és ebből adódóan arról is, hogy akarata ellenére ne táplálják tovább.
    
A bíró úgy ítélte meg, hogy a 49 éves beteg mentális képességeinek teljes birtokában kérelmezte mesterséges életben tartásának leállítását. 
    
A végtagbénulásban szenvedő Rossiter elmondása szerint betegsége miatt már a legalapvetőbb emberi funkciókra sem képes, és emiatt kéri, hogy véget vethessen szenvedéseinek.


Forrás: MTI/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!