Külföld

2009.08.11. 10:18

Aung Szan Szú Kji szabadon engedését követeli az EU

Brüsszel - Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki vezető azonnali és feltétel nélküli szabadon engedését követelte kedden az Európai Unió (EU) soros svéd elnöksége.

zaol.hu

Egy ranguni különbíróság három év szabadságvesztést szabott ki a polgárjogi harcosra, de Mianmar (a volt Burma) katonai kormányzatának utasítására ott helyben 18 hónap házi őrizetre változtatták az ítéletet.
    Brüsszelben közzétett nyilatkozatában az EU-elnökség elítélte Aung Szan Szú Kji meghurcolását. A büntetőeljárást Mianmar jogrendjével és a nemzetközi jogi normákkal is ellentétesnek minősítette. Emlékeztetett arra, hogy a polgárjogi vezető ellen a hatóságok már húsz esztendővel ezelőtt hajszát indítottak, akkor vették először jogtalanul őrizetbe.
    
A svéd uniós elnökség megállapította, hogy a mianmari hatóságok figyelmen kívül hagyják sok ország és nemzetközi szervezet Aung Szan Szú Kji őrizetben tartása miatti tiltakozását.
    "Az EU az ítéletért felelős személyek ellen további célzott intézkedésekkel fog válaszolni" - közölte a svéd elnökség. A nyilatkozat szerint emellett megszigorítják azokat az embargós intézkedéseket is, amelyek a mianmari rezsimet, illetve az ország gazdaságát sújtják. Az unió ugyanakkor jelentős mértékű humanitárius segítségben részesíti a mianmari lakosságot, és kész ezt a támogatást tovább növelni - tették hozzá.
   
Brüsszel szerint az ellenzi vezető, valamint az összes politikai fogoly szabadon engedése lehetne az első jelentős lépés a valódi nemzeti megbékélés útján a délkelet-ázsiai országban. E megbékélés - mutatott rá az EU-elnökség - szükséges ahhoz, hogy a 2010-re tervezett választások hitelesnek, szabadnak és tisztességesnek minősülhessenek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!