Külföld

2009.07.07. 04:44

Több mint 1400 embert vettek őrizetbe a nyugat-kínai zavargásokkal kapcsolatban

Urumcsi - A kínai rendőrség 1434 embert vett őrizetbe a nyugat-kínai, főként ujgur nemzetiségűek lakta Hszincsiang (Xinjiang) tartomány fővárosában, Urumcsiban (Urumqi) kitört zavargásokkal összefüggésben - jelentette kedden a kínai állami média.

zaol.hu

Az őrizetbe vettek között 1379 férfi és 55 nő van. A rendőrség megkezdte a gyanúsítottak kihallgatását - mondta Li Ji (Li Yi), a kínai kommunista párt hszincsiangi sajtóosztályának vezetője.
    
A vasárnap esti zavargások során 156 ember meghalt és több mint 800 megsebesült.    

A hatóságok több ezer felfegyverzett rendőrt és katonát vezényeltek a térségbe, akik hétfőre helyreállították a rendet. A mobiltelefonok és az internet működését korlátozzák, számos helyen ellenőrzőpontokat állítottak fel. 
    
Az utcai rendbontások azután kezdődtek, hogy néhány ezer ujgur tüntető tiltakozni kezdett két ujgur gyári munkás halála miatt. A kínai kormány disszidens ujgur csoportokat tett felelőssé a zavargásokért.


Forrás: MTI/Új Kína/AP/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!