Külföld

2009.07.31. 05:44

Obama "sör-csúcsértekezletet" szervezett a faji feszültségek csökkentésére

Washington - Szokatlan eseményen, "sör-csúcsértekezleten" vett részt Barack Obama amerikai elnök csütörtök este a Fehér Ház kertjében: Obama azt a két férfit látta vendégül egy kis sörözgetésre a kamerák előtt, akiknek ügye (s az elnök ügyetlen kommentárja) az elmúlt hetekben faji feszültségekhez vezetett az Egyesült Államo

zaol.hu

Az első amerikai fekete elnök a Harvard egyetem egyik professzorát, a szintén fekete Henry Louis Gates-t (egyébként személyes ismerősét), s az ottani rendőrség őrmesterét, a fehér James Crowley-t látta vendégül. Gates július közepén külföldi útról érkezett haza, de nem tudta kinyitni háza beragadt ajtaját, ezért befeszítette azt. Egy szomszéd mindezt betörésnek hitte, s kihívta a rendőrséget. A kiérkezett közegek igazoltatni akarták Gatest, aki ezt először megtagadta, majd rasszizmussal vádolta a rendőröket, a fejükhöz vágva, hogy csak azért bánnak így vele, mert fekete. "Lám, így bánnak a feketékkel az Egyesült Államokban, maguk nem tudják, hogy kivel szórakoznak" - kiabálta, a tornácra is követve a távozó rendőrt, aki erre őrizetbe vette közrend megzavarásáért.
    
Az eset nagy port vert fel Amerika-szerte,
arról tanúskodva, hogy a faji hovatartozás kérdése mennyire érzékeny probléma ma is az Egyesült Államokban.
S az ügynek különös súlyt adott, hogy Obama is állás foglalt. Közölte: nem tudja, milyen szerepet játszott az incidensben a bőrszín, a rendőrök mindazonáltal "ostobán cselekedtek", amikor őrizetbe vették Gatest, miután az igazolta, hogy saját otthonában tartózkodik. Ez a nyilatkozat heves reakciókat keltett, s szerepet játszott abban, hogy Obama támogatottsága a júniusi 61 százalékosról mostanra 54 százalékosra esett. Az elnök egyébként utóbb megpróbált visszakozni: elismerte, hogy alaposabban is megválogathatta volna a szavait. S békülési szándékának jeleként felhívta Crowley-t, valamint Gates-t: a közös sörözés ötlete ekkor vetődött fel. 
   
Az amerikai média hatalmas felhajtást csapott a csütörtöki "sör-csúcsértekezlet" kapcsán:
a CNN hírtelevízió például visszaszámlálással jelezte, hogy mennyi idő van még hátra a találkozó (magyar idő szerint éjféli) kezdetéig, s a tévécsatornák addig is időről időre az üres fehér asztal képét sugározták. A Fehér Ház viszont igyekezett visszafogni a várakozásokat: előzetesen azt jelezte, hogy nem lesz semmiféle bejelentés valamilyen új, nagyszabású, a rasszizmus elleni fellépést szolgáló kezdeményezésről, s arról sincs szó, hogy bárkinek is nyilvánosan elnézést kellene kérnie. 

Megfigyelők szerint Obama nyilván azt reméli, hogy a sörözgetéssel (ahol mindenkinek a saját kedvenc sörét szolgálták fel, s ahol részt vett Joe Biden alelnök is) sikerül lezárni ezt a kérdéskört, s a közvélemény figyelme újból a "fontosabb" témák, például az elnök szívügyének tekintett egészségügyi reform felé fordul.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!