Külföld

2009.04.10. 12:43

Nemzeti gyásznap Olaszországban - Megkezdődött a földrengés áldozatainak temetése

L'Aquila - Megkezdődött a földrengés áldozatainak közös gyászszertartása és temetése pénteken az olaszországi L'Aquilában; a pápa bátorságra és a remény megőrzésére szólította fel a gyászolókat üzenetében.

nincs nev

Péntekre nemzeti gyásznapot hirdettek Olaszországban. Az állami temetésen mintegy tízezren gyűltek össze a virágokkal borított 205 koporsó körül a közép-itáliai város rendőriskolájának gyakorlóterén. Ez az egyetlen hely a romba dőlt városban, ahol a koporsókat el tudták helyezni, és a nagyszámú résztvevő is elfért. Több felnőtt koporsójának tetejére a velük elhunyt gyermek koporsóját is feltették. Jelen van Giorgio Napolitano államfő, Silvio Berlusconi miniszterelnök és a parlament mindkét házának elnöke. 

Elsőként XVI. Benedek üzenetét olvasta föl a titkára. A pápa hangsúlyozta, hogy lélekben a gyászolókkal van, osztozik fájdalmukban, de bátorságra kéri őket, és arra, hogy ne adják fel a reményt. Az egyházfő gyors gyógyulást kívánt a sérülteknek. 

A nagypénteken kivételesen engedélyezett engesztelő koncelebrációs gyászmisét - a nagypénteki liturgia csak a Krisztus szenvedésére emlékező szertartást írja elő - Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár (kormányfő) vezeti. Az összesen 289 halálos áldozat közül többet egyénileg temetnek el. 

Az egyik résztvevő szerint nem csak gyász, hanem düh is érződik. Pietro Faro a barátja és annak fia tiszteletére ment el a temetésre. A házuk egyszerűen szétporladt. Ennek nem lett volna szabad megtörténnie - jelentette ki.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!