Külföld

2009.04.08. 06:54

Már 235 halottja van az olaszországi földrengésnek

Olaszország - A túlélők utáni keresés szerda reggel is folytatódott, miközben a térséget újabb utórengések rázták meg. Magyar segélycsoport is útnak indult a földrengés sújtotta Közép-Olaszországba.

nincs nev

Már 235 halottja van a közép-olaszországi földrengésnek a még mindig nem végleges veszteségmérleg szerint - közölte szerda reggel az olasz polgári védelem. 

Több mint ezren megsérültek, közülük százan súlyosan a Richter-skála szerint 5,8-es erősségű hétfő hajnali földmozgásban, amelynek középpontja Abruzzo régió fővárosa, L'Aquila közelében volt. Az utóbbi két napban 150 embert mentettek ki élve a romok alól. Magyar áldozatról továbbra sem tudni. 

A legutóbbi túlélőt, egy 20 éves diáklányt 42 órával az első földlökések után, kedd este emelték ki egy összeomlott épület törmelékei alól L'Aquila belvárosában. 

A nyilvántartott 17 ezer fedél nélkül maradt ember többsége a L'Aquila peremén emelt sátortáborokban talált átmeneti szállást, de százak töltötték autójukban a harmadik éjszakát is a város közelében.  

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szerdán ismét a természeti csapás sújtotta térségben lesz. Előző nap úgy nyilatkozott, hogy a mentést "48 órán belül" befejezik, mert biztosak abban, hogy már nincsenek emberek a romok alatt. A mentésben több mint 7000 tűzoltó, katona és rendőr vesz részt. 

Magyar segítség 

Szerda hajnalban elindult a magyar segélycsoport a földrengés sújtotta Olaszországba; a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet hárommillió forinttal segíti a l'aquilai természeti katasztrófa rászorultjait. 

Budapestről a segélyszervezet humanitárius szakértője és orvosa indult a hétfői földrengés helyszínére. A csapat nem Magyarországról visz segélyszállítmányt, hanem a helyszínen szerzi be a károsultak számára szükséges holmikat. 

A hárommillió forintos összeget a segélyszervezet római partnerével egyeztetve használják fel: várhatóan egészségügyi és higiéniás eszközöket, élelmiszereket, hálózsákokat és takarókat fognak belőle beszerezni, amelyeket azután átadnak a sérülteknek és a károsultaknak. 

A tervek szerint a segélycsapat szerdán este érkezik meg az olasz fővárosba, onnan szervezi majd meg akcióját a Rómától valamivel több mint száz kilométernyire lévő helyszínre. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!