Közösségi térként is funkcionálnak

2019.10.03. 11:30

Felújítottak, átadtak két zalai bibliotékát

Az őszi országos könyvtári napok keretében mindkét dél-zalai településen felújított, közösségi térként is funkcionáló korszerű könyvtárhelyiségeket adtak át.

Benedek Bálint

Czupi Gyula, a Halis-könyvtár igazgatója (balról), Kiss Gábor, a Deák-könyvtár igazgatója, Szőllősi Tiborné polgármester, Simonné Bognár Veronika, az orosztonyi könyvtár vezetője és Bognár Csilla, a Könyvtári Szolgáltató Rendszer csoportvezetője avatta az orosztonyi könyvtárat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A beruházásokhoz szükséges állami normatíva a zalaegerszegi Deák Ferenc Városi és Megyei Könyvtárhoz érkezik, mely a kanizsai Halis-könyvtárral közösen dönt arról, hogy mely települések részesülhetnek belőle. A Könyvtári Szolgáltató Rendszer (KSZR) pedig felméri az adott település igényeit, s kialakítja az új könyvtári szobákat.

Czupi Gyula, a Halis-könyvtár igazgatója (balról), Kiss Gábor, a Deák-könyvtár igazgatója, Szőllősi
Tiborné polgármester, Simonné Bognár Veronika, az orosztonyi könyvtár vezetője és Bognár Csilla, a Könyvtári Szolgáltató Rendszer csoportvezetője avatta az orosztonyi könyvtárat Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Orosztonyban kedden tartották az avatóünnepséget. Szőllősi Tiborné polgármester elmondta: az 1960-as években épült házban 2002-ig iskola működött, a megszűnése után kapott helyett ott a könyvtár.

Orosztonyban két éve önerőből kezdődött a teljes körű rekonstrukció, s közel 17 millió forintból elkészült a könyvtár.

– Ezután érkezett az örömhír, hogy a megyei könyvtár 1,2 millió forintból új bútorokkal és polcokkal rendezi be a helyiséget – folytatta a településvezető. – Tavaly 206 darab új könyv érkezett, mellyel közel 1500 példány áll a 740 rendszeres könyvtárhasználó rendelkezésére.

Kiss Gábor, a zalaegerszegi Deák-könyvtár igazgatója a bibliotéka közösségkovácsoló szerepéről szólt, kiemelve: e helyen az olvasó és az internethasználó is találkozhat.

A zalaszentbalázsi kultúrotthon és az iskola tőszomszédságában található, szintén felújított könyvtárba is ellátogatott a megyeszékhelyi és a kanizsai könyvtárosok alkotta „csapat”. A tegnap tartott avatóünnepségen Hencsei Margit polgármester kiemelte: a közös munka gyümölcse beérett, tökéletes közösségi tér született.

Zalaszentbalázson Pócak Jázmin, Német Barbara és László Nóra népdalokat adott elő a megnyitón
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Az elavult, zsúfolt könyvtár bútorzata közel 1,3 millió forintból frissült fel, a terveket a Halis-könyvtár kollégái készítették – mondta Bognár Csilla, a Könyvtári Szolgáltató Rendszer csoportvezetője. – A régi köteteket leselejteztük, most kicsivel több mint 3700 darabból lehet választani, s lehetőség van DVD kölcsönzésre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában