Közélet

2019.03.03. 15:30

Egy sajtműhely, ahol minden tehén családtag...

A Korosajt gazdaságban a tehenek boldog nyugdíjas éveket élhetnek, Korosa András tehenei ugyanis nem kerülnek vágóhídra.

Fotó: Barankovics Ildikó

Bíborka, Blanka, Boróka – mindegyikük külön B betűs névvel rendelkezik, mondja a házigazda: mindegyikük külön személyiség, van amelyik nem ad tejet, van amelyik nem tudott borjúnak életet adni, de egyikük sem végezte vágóhídon, hiszen mindegyik a családunk része.

Bemutatjuk Andrásék első tehenét Bíborkát:

Ahogy azt Korosa Andrástól megtudtuk minden reggel és este feji a teheneket, napi 100-150 liter tejet dolgoznak fel. Eredetileg Keszthelyről költözött Nemesbükre, egy Jersey tehénnel indította gazdaságát pontosan hat évvel ezelőtt. Teljesen beleszeretett az életformába a családfő, aki mára napi tizenöt kilogramm sajtot készít.

Fotó: Barankovics Ildikó

A teheneken és a sajtokon túl Korosa András szenvedéllyel beszél az önerőből megvalósított sajtfesztiválról is, melyre tavaly már csaknem ezerötszázan látogattak el. Május 11.-én már negyedszerre rendezik meg a Korosajt Fesztivált, amelyre érdemes kilátogatni, az egész napos rendezvényen lesz sajtkészítés, fejés, gyerekprogramok, állatsimogató és íjász bemutató is és az egész nap végén a nagy Jersey marhahajtás.

Képek a tavalyi fesztiválról:

Örökbefogadás

A sajtműhely egy csodálatos kezdeményezést indított, tehenei örökbe fogadhatóak: – az örökbefogadó ott lehet a borjú születésénél, ehet, ihat a tejéből és az abból készült sajtokból, ezzel támogathatja a családi vállalkozást, hogy hosszútávon működőképes maradjon.

Fotó: Barankovics Ildikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!