Kosárlabda

2011.02.19. 19:15

All Star-kosárgála - Legyőzte a légiósokat a magyar válogatott

A magyar férfi válogatott legyőzte az NB I idegenlégiósainak csapatát a szombati All Star-kosárgála főmérkőzésén.

MTI

Eredmény:
Magyarország-Idegenlégiósok 169-167 (43-39, 47-42, 42-44, 37-42)
   
Keretek: Szabó Zsolt, Horváth Ákos, Vojvoda Dávid, Wittmann Krisztián, Fodor Márton, Hanga Ádám, Molnár András, Soós Gábor, Tóth Gergely, Tóth Ádám, Báder Márton, Csorvási Milán, Keller Ákos, illetve Obie Trotter, Rashad Bell, Antonio Crocker, Jibril Hodges, Brooks Sales, Brendan Winters, Daniel Werner, Rashad Bell, Brane Savic, Mikalaj Alekszejev, Darian Townes, Joshua Wilson, Thomas Kelley


A találkozó előtt Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára és Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke MOB Életműdíjat adott át Zsíros Tibornak, az 1955-ben Európa-bajnok válogatott csapatkapitányának.
   

A két csapat 2010-es csatáját a "vendégek" nyerték 126-116-ra, és egy ideig úgy tűnt, ezúttal is ők lesznek jobbak, miután Trotter és Hodges bámulatos zsákolásokat mutatott be, de a magyarok sem hagyták magukat, és Báder vezetésével a 43-39-re hozták a nyitónegyedet. Az első kisszünetben rendezett tripladobó versenyt Obie Trotter, a Szolnoki Olaj amerikai légiósa nyerte meg 23 ponttal.
   
A védekezés "szigorúságát" jelzi mindkét oldalon, hogy a piros-fehér-zöldek a félidőben már 90-81-re vezettek, főként a fehérvári Hanga révén. Nemsokára már két Hanga volt a pályán, ugyanis a szintén albacompos Antonio Crocker magyar mezbe öltözött, és Hanga feliratú pólóban erősítette egy darabig a házigazdákat, végül "lepacsizott" a magyar kispaddal, és visszaállt az övéihez. A harmadik felvonást követően 132-125 állt az eredményjelzőn, a soron következő zsákolóverseny leglátványosabb gyakorlatát pedig Crocker mutatta be, aki a térde alatt körbeforgatva húzta be a labdát a gyűrűbe.
   
A zárónegyedben egyértelművé vált a magyarok fölénye, noha az ellenfél még két játékvezetővel is erősített: Crocker és a soproni Thomas Kelley bírómezbe öltöztek, és befújt ítéletekkel segítettek társaiknak, és technikai hibákat osztogattak a magyar kispadnak. Ennek ellenére a válogatott sikere nem forgott veszélyben, így a Mészáros-csapat visszavágott a tavalyi vereségért.
   
Az All Star-gála legjobbjává magyar részről Hanga Ádámot, míg a légiósoknál Antonio Crockert választották.

 

OLDALTÖRÉS: Dávidék döntetlent játszottak Divacékkal


Dávidék döntetlent játszottak Divacékkal


Dávidék döntetlent játszottak Divacékkal


Dávidék döntetlent játszottak Divacékkal


A Dávid Kornél vezette magyar öregfiúkcsapat 92-92-es döntetlent játszott a Vlade Divac irányította együttessel a szombati All Star-kosárgála első mérkőzésén.

A bemutató meccsen a Szerb Olimpiai Bizottságot vezető, NBA-legenda Divac mellett szerepelt a testület szintén ex-kosaras - és ugyancsak világ- és Európa-bajnok - alelnöke, Zarko Paspalj is, utóbbi edzőként vezényelte az alkalmi gárdát az 1999-es Eb-n szerepelt magyarok ellen.
   
A bemelegítés során a két kapitány a félpályáról, háttal dobált kosárra, de csak a gyűrűt találták el, majd a Borkai Zsolt MOB-elnök által elvégzett feldobást követően megkezdődött a szellős védekezés és szép kosarak jellemezte találkozó. Eleinte a 213 centije ellenére triplákat szóró Gulyás Róbert vitte a prímet, a vendégeknél a magyar válogatott egyik edzője, Dzunics Braniszláv jeleskedett. A félidőben 53-48-ra vezettek a hazaiak, a nagyszünet után azonban a Divac-alakulat beleerősített, és az utolsó másodpercben 92-90-re vezetett. Kálmán László azonban biztos kézzel értékesítette büntetőit, így kialakult az igazságos döntetlen.
   
A Magyarország-Idegenlégiósok összecsapás 17 órakor kezdődik, a két csapat 2010-es csatáját a "vendégek" nyerték 126-116-ra.
   
Az 1999-es Eb-n szerepelt magyar válogatott (Dávid Kornél Team):
Dávid Kornél, Gulyás Róbert, Czigler László, Bencze Tamás, Pankár Tibor, Németh István, Kálmán László, Mérész Tamás, Góbi Henrik, Gémes Levente (Mészáros Zalán, Halm Rolland és Sitku Ernő sérült volt, Boros Zoltán és Orosz László pedig külföldön tartózkodott a gála idején)
edző: Mészáros Lajos

 Vlade Divac Team:

 Vlade Divac, Zarko Paspalj, Dzunics Braniszlav, Dragan Aleksic, Boris Maljkovic, Zoran Kmezic, Dragoljub Krivacevic, Gordan Filipovic, Bojan Lapov
edző: Zarko Paspalj

 

OLDALTÖRÉS: Magyar-szerb olimpiai együttműködés

 

 

 

Magyar-szerb olimpiai együttműködés


Az All Star-kosárgála felvezetéseként együttműködési megállapodást írt alá szombaton Borkai Zsolt, a Magyar és Vlade Divac, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke.
A nyilatkozat értelmében a két ország közös sporttudományi és szakmai konferenciákat, illetve edzőtáborokat rendez, emellett a szerb NBA-legenda felajánlotta segítségét a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) is.
   
"Mindketten érmet nyertük az 1988-as szöuli olimpián, én aranyat, Vlade ezüstöt, és külön öröm a számomra, hogy 23 év elteltével ez a fontos megállapodás ismét összehozott bennünket" - jelentette ki Borkai Zsolt.
  
 A hazájában élő legendaként tisztelt Divac - aki elhozta Budapestre az ugyancsak világ- és Európa-bajnok Zarko Paspaljt, az olimpiai bizottság alelnökét - kifejtette: a magyar kosárlabdának ez a megállapodás fontos lépés lehet egy jobb jövő felé.
   
A délutáni gálának otthont adó Sportmax-Hegyvidékben tartott sajtótájékoztatón Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke bejelentette, hogy a délelőtti rendkívüli közgyűlésen megtörtént az alapszabály-módosítás, így elindulhat a közelmúltban meghirdetett Új Pályán-program.
   
"A közgyűlés 59 igen szavazattal és egy tartózkodással elfogadta az új irányvonalat, amellyel visszahoztuk a döntéshozatalba az amatőröket, az utánpótlást és a megyéket, utóbbiak 750 játékos kiállításával plusz egy mandátumhoz juthatnak, mint ahogy a nemzetközi megméretést vállaló klubok is" - közölte az MKOSZ első embere. "Visszavettük a jogkört a tagozatoktól, elvégre a szövetség választott testülete a közgyűlés által felállított elnökség."
   
A délelőtti programban lebonyolított B33 minitorna kapcsán elhangzott, hogy hamarosan pénzdíjas, tíz állomásból álló versenysorozat indul a három-három elleni játékban, és a május 29-i döntőt megnyerő győztes félmillió forinttal gazdagodik.
   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!