Kosárlabda

2010.05.10. 05:59

Elfojtották az olajkitörést

Fantasztikus hangulatú, s nem mellékesen, magas színvonalú mérkőzésen Szolnokon is győzött a Zalakerámia-ZTE KK férfi kosárlabdacsapata, így a bajnoki elődöntőben már 2:0-ra vezet a Szolnoki Olaj ellen. Kedden idehaza a zalaiak akár le is zárhatják a párharcot.

Kerkai Attila

 

Tiszaligeti Sportcsarnok, 1800 néző. Jv.: Bodnár P., Ádám J., Farkas G. NB I A-csoportos férfi kosárlabda-mérkőzés. Elődöntő, második mérkőzés.

Szolnok: Fodor (7/3), Aleksic (14/6), Vesztergom (6), Báder (6), Barro (11). Csere: Rice (15/9), Szabó (-), Váradi (9/3). Edző: Pór Péter.

ZTE KK: Hinnant (14/3), Watson (27/12), Kámán (9/9), K. Wilson (-), Trepák (8/6). Csere: Tóth Á. (4), Gáspár (4), Timberlake (-), Baki (11/9). Edző: Völgyi Péter.

Kipontozódott: Vesztergom, a 40. percben.

A hazaiak elszántságára mi sem volt ékesebb bizonyíték: Fodor Márton, a hazaiak irányítója, ha összedrótozva is, de ott volt a pályán és elsősorban az ő vezérletével nekiugrott a ZTE KK-nak a Szolnok. Trepák, majd Kámán is hármassal felelt az éledő hazai reményekre, vezetett a ZTE (10-18), miközben kemény ütközetek is zajlottak a pályán. A fordulat akkor következett be, amikor 23-28-as zalai vezetésnél a ZTE KK ziccereket rontott, a Szolnok pedig egy 12-0-as rohammal fordított (35-28). Ekkor Calvin Watson csak úgy, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, egy ilyen túlfűtött, ideges hangulatú mérkőzésen két percen belül triplát és egy duplát dobott. Extra kosarak voltak ezek, s nagyon kellettek a zalaiaknak.

 

A szünet után a ZTE KK hat perc alatt hat pontot szerzett, s ekkor jött Baki Gergely. Egy hármassal szállt be a meccsbe, aztán még eggyel, ám ezt elvették tőle... A ZTE KK támadásánál ugyanis tévesen újraindult a 24 másodperc, s ekkor már tetőfokára hágott a hangulat. Izgalmában az egyik zalai szimpatizáns az egyik cipőjét áldozta be tiltakozása jeléül, amely a játéktéren landolt... Trepák pótolta a hiányzó Baki-triplát, lezárva a harmadik negyedet (56-56). A Szolnok keményen védekezett, kevés volt a zalai dobólehetőség. Baki Gergely két újabb triplája mindkétszer a vezetést hozták meg csapatának (59-61, 68-70). Az utolsó másfél percben Hinnant és Watson bontotta az Olaj védelmét, s büntetőikkel (68-72, 68-74) végképp ellépett a ZTE KK, miközben az Szolnok sorsdöntő ziccereket is rontott. A Zalakerámia-ZTE KK újabb nagy lépést tett a bajnoki döntő felé, hiszen már 2:0-ra vezet a páros csatában. Ha kedden hazai pályán újra nyer, finalista.


A meccs online közvetítése itt!


Kámán Tamás,
a zalaiak csapatkapitánya szerint ilyen mérkőzésre lehetett számítani Szolnokon.

- Sajnos kimaradt több tiszta helyzetünk is a mérkőzés folyamán, de ez egy nagyon nehéz találkozó volt összegzett. - Mindenkinek a munkája benne volt a sikerben, a negyedik negyedben, azt gondolom, koncentráltabbak tudtunk lenni a házigazdáknál. A szurkolóink megint sokat segítettek, hálásak vagyunk érte, s óriási lélektani előnybe kerültünk a Szolnokkal szemben.

Pór Péter: A ZTE hármasait nem tudtuk kivédeni, majd a második félidőben agresszív védekezésével megfogott bennünket az ellenfél, így minden pontért meg kellett szakadnunk. Kedden felszabadultan játszhatunk, de semmit nem adtunk fel!

Völgyi Péter: Küzdelmes, nehéz mérkőzésen vagyunk túl, s ha az első félidőben azt a hét-nyolc tiszta ziccert nem hibázzuk el, előbb megtörhettük volna a Szolnokot. A hazaiak nagyon küzdöttek, de a mi játékosaink is. A csapatteljesítmény volt a döntő, mert mindenki hozzátett a sikerhez valamit. Kedden nagyon nagy esélyünk van a harmadik győzelemre.


További interjúk itt!


A másik ágon a Körmend 76-70-re győzött a Paks ellen, így a vasiak is már 2:0-ra vezetnek a páros csatában.


Baki Gergely hasonló mérkőzést játszott, mint az alapszakaszban Sopronban. Akkor szintén hátrányból kellett felállnia együttesének, többek között az ô hathatós segítségével. A bedobó mégsem húzna párhuzamot a két találkozó között... „Ez a mérkőzés sokkal fontosabb volt, mint a soproni, hiszen most már a döntőbe jutás a cél” – mondta a lefújás után Baki. „Persze, kellettek az én pontjaim is, de ezt a mérkőzést újra a csapat nyerte meg és ez a legfontosabb. Nagy fegyvertény volt Szolnokon győznünk!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!