Kosárlabda

2009.07.22. 07:29

Bencze Tamás ízig-vérig zalai kötődésű, de Szegeden óriási lehetőséget kapott

Zalaegerszeg - A kosárlabdázóknál még tart az uborkaszezon, ám hamarosan náluk is megkezdődik a felkészülés. A Zala Volán-ZTE élvonalbeli együttesénél öt év után Bencze Tamás nélkül, hisz a szakvezető Szegedre igazolt. A szurkolók körében, internetes fórumokon is napirenden van a kérdés: vajon miért?

Kerkai Attila

A távozással kapcsolatos hír nem újkeletű, sőt, a bejelentés után több, mint egy hónapig még Bencze Tamás szervezte, irányította a Zala Volán-ZTE átigazolásait. De ennek a feladatnak már vége, és a trénert most már Szegeden várja az új feladat. A szakember ízig-vérig zalai kötődésű (a ZTE KK saját nevelésű játékosaként a férfi együttessel bajnok és válogatott volt), és sokan nem tudták volna elképzelni, hogy valaha is átteszi a székhelyét bárhová a megyén kívülre.


Bencze Tamás edzői utasításait eddig a Z. Volán játékosai hallgatták. Mostantól Szegeden irányít
Fotó: Pezzetta Umberto

- Valóban, sokan könyveltek el úgy, hogy számomra csakis itt lehet feladat, és magam sem kívánkoztam el - válaszolta a felvetésre Bencze Tamás. - Amikor az aktív játékot befejeztem a ZTE KK-nál, előbb három évre írtam alá a Volánhoz, majd újabb két év következett a lányok kispadján. Az első három szezon után is megkerestek már máshonnan, úgy a férfi, mint a női vonalról. A Szeged tavaly is hívott, ám előzőleg halt meg édesapám, s akkor nem szerettem volna édesanyámat egyedül hagyni. Én is úgy gondoltam, hogy a játékos pályafutásom után edzőként vagy sportvezetőként vállalok szerepet a zalai kosárlabda életben, s ennek megfelelő tanulmányokat folytattam korábban. Öt évet sikerült is eltöltenem edzőként a Zala Volánnál, ami szerintem így sem volt kis teljesítmény, de most jött egy olyan lehetőség, amit ki szerettem volna próbálni. A sors úgy hozta, hogy éppen Szegeden.

- Amint véget ért a női bajnokság bejelentették: távozik a csapat éléről. Ennek ellenére még hetekig dolgozott az új keret kialakításán. Miért?

- Először is az volt a legfontosabb, hogy maradjon meg a csapat, amiben nagyon fontos tényezőnek számított, hogy a bajnokságban a hatodik helyen végeztünk. Talán nem tűnik szerénytelenségnek, de részemről öt év munkája volt ebben az együttesben, s nem szerettem volna, ha mindez egy tollvonással ér véget. Az edzőség mellett a menedzseléssel is foglalkoztam, hogy zökkenésmentesen menjenek a dolgok, s ne vállalja túl magát a Zala Volán-ZTE a jövőben sem.

- Úgy hangzik, mintha a visszatérés kiskapuját is nyitva szeretné hagyni. Így van?

- A klub vezetőivel egyeztetve történt minden, s bár ők szerették volna, ha maradok, de a Szeged invitálása óriási kihívás volt számomra.

- Mégis mekkora?

- A bajnoki ezüsttel megnyílt az út az Euroligában való szereplésre, ami egy edző számára igenis komoly kihívás. Ezen kívül olyan kerettel dolgozhatok, amely más lehetőségeket rejt önmagában.

- Egyszer volt már alkalma hasonlóra, hiszen két éve öt hónapig a válogatott szövetségi kapitánya lehetett. Merít tapasztalatot ebből az időszakból?

- Hogyne. Hadd mondjam el, magam is úgy értékelem, hogy a válogatott akkori szereplése kudarc volt. Azonban számomra az az időszak nagyon hasznosnak bizonyult, s ha az ember okos, akkor nem lép bele kétszer ugyanabba a folyóba... Egy edző is az élete végéig tanul, magam is vallom ezt.

- Minduntalan vissza kell térnünk a kötődéshez. Elhagyja szűkebb pátriáját, ahová eddigi életében tartozott, ám lesz-e visszatérés?

- Kezdjük azzal: szerencsére nem hallottam negatív megnyilvánulást a döntésemmel kapcsolatban, sőt, a szurkolók inkább azt jelezték felém, hogy sajnálják a távozásom. Visszatérni? Igen, szeretnék, ám jelenleg ez a kérdés nem aktuális. Két évet írtam alá Szegedre, most ott vár rám nagy feladat. A barátaim persze most itt maradnak, s ha nem is napi szinten, de legalább kéthetente tervezem, hogy hazajutok, persze, ha az időm engedi. Teljesen elszakadni úgysem tudnék a várostól...

- Most már mint kívülállót kérdezhetjük: tippelje meg, meddig juthatnak el csapatai a következő szezonban!

- A Szegeddel az első helyre törünk, bár lehet, hogy mindezért most sokan megmosolyognak... A Zala Volán-ZTE a hetedik helyezés körül végezhet, a Zalakerámia-ZTE KK férfi csapata pedig szerintem bent lesz a legjobb hatban. Ehhez persze az is kell majd, hogy egy Hinnanthez hasonló tudású és mentalitású irányítóval erősödjön a csapat. És akkor még ott van a ZTE FC labdarúgócsapata, amelynek szintén szurkolok, és a dobogó környékére várom, ugyanis Csank Jánost remek edzőnek tartom.


● Bencze Tamás 1968. november 21-én született Letenyén. A kosárlabdával 1979-ben a nagykapornaki kollégiumban ismerkedett meg, aztán az egerszegi Hamburger-iskolában, majd a Ságvári- gimnáziumban folytatta tanulmányait
● A ZTE KK felnőtt csapatában 1986 és 1998, valamint 2002 és 2004 között játszott. A zalaiakkal háromszor, a Kaposvárral egy alkalommal nyert bajnoki címet
● Pályafutása során a válogatottságig vitte, egy ideig a csapat kapitánya volt
● Az edzősködést a Zala Volán-ZTE élvonalbeli női csapatánál kezdte 2004-ben, legnagyobb sikerét 2008-ban érte el, amikor a Volánnal bronzérmet szerzett a Magyar Kupában. 2007-ben a magyar női válogatott szövetségi kapitánya volt 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!