Keszthely

2017.01.13. 19:10

Hercegi farsangok a 19-20. században

A farsang évszázadok óta a táncmulatságok, az álarcos bálok ideje. A 19-20. században a Festetics család tagjai is szívesen vettek részt ilyen estélyeken.

1826. február 8-án a farsangi időszakban a bécsi császári udvarban bált rendeztek Karolin Auguszta császárné, I. Ferenc osztrák császár és magyar király feleségének tiszteletére. Ezen részt vett többek között Josephine Hohenzollern-Hechingen hercegnő, gróf Festetics László felesége is, aki XIV. Lajos titkos feleségének, Madame de Maintenon-nak öltözött.

Festetics László gyerekei közül az 1867 és 1871 között a király személye körüli miniszteri posztot betöltő Festetics II. György neve szerepelt a legtöbbször farsang idején a korabeli újságok hasábjain. Bécsi és pesti palotájának kapui a legmagasabb rangú vendégek előtt nyíltak meg a báli szezonban. 1869-ben gyerekbált rendezett Pesten, ahol a vendégek közt megjelent a 11 éves Rudolf trónörökös és testvére, a 13 éves Gizella főhercegnő. Festetics II. György és felesége, Erdődy Eugénia báljai népszerűek voltak, az újságok többször írtak a fényes külsőségekről, a ruhakölteményekről és az impozáns vendégseregről.

A 19-20. század fordulóján a keszthelyi lapok - a Keszthelyi Hírlap és a Balatonvidék - részletes beszámolót közöltek a helyi farsangi bálokról és táncestélyekről. A teljesség igénye nélkül néhány egyesület a rendezők közül: a keszthelyi Társaskör, a Csónakázó és Korcsolyázó Egyesület vigalmi bizottsága, az Iparos Ifjak Önképző Köre, az Ipartestület, a Katholikus Legényegylet és a Keszthelyi Jótékony Nőegylet. A zenés, táncos mulatságokra általában az Amazon és a Hungária szálló termeiben került sor. 1913-ban a keszthelyi főgimnázium a Hungária szállóban rendezte meg farsangi hangversenyét, ahol az érdeklődő keszthelyiek között ott ültek a hercegi család tagjai is, Festetics II. Tasziló, felesége, Mary Hamilton hercegasszony és legkisebb lányuk, Ella.

1883-ban Festetics II. Tasziló örökölte meg a keszthelyi hitbizományt. Farsang idején Tasziló pesti palotája, éppúgy, mint édesapja, Festetics II. György idején, ismét fényes báloknak adott otthont. A Festetics házaspár szívesen látott vendég volt a báli szezonban. 1885 januárjában a budai királyi várban megtartott udvari bálon Erzsébet királyné fogadta őket. Rudolf trónörökös és felesége, Stefánia figyelmét elsősorban a II. Tasziló által viselt díszruha keltette fel, amelyet az akkor még gróf nagyapja, Festetics László viselt hajdanán.

Az első világháború idején csak emlék volt minden, ami a farsanghoz kötődött. A háború utáni években visszatért a karnevál hercege Keszthelyre is. Mindenki megtalálta a magának való szórakozási módot. Volt többek közt Kaszinó-bál, Gazdász-bál, a keszthelyi iparosok bálja, és a Szociális Missiotársulat táncos teadélutánt szervezett. Több bál fővédnöke volt Festetics II. Tasziló és Mary Hamilton fia, Festetics III. György herceg. Felesége, Maria Haugwitz több keszthelyi mulatságon is részt vett. 1940 januárjában jelmezes jégünnepélyt és korcsolyaversenyt rendeztek, ahol végig jelen volt a hercegasszony, és az ünnepség végén kiosztotta a díjakat.

Iski Szilvia a keszthelyi Helikon Kastély történésze

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!