Keszthely

2016.12.30. 16:29

Integráció a képzésben – kérdések a Georgikon jövőjéről

Keszthely – Az agrár-felsőoktatás átszervezését tervezi a kormányzat. Az elképzelés szerint a gödöllői központi agráregyetemhez tartoznának a mezőgazdasági képzést folytató intézmények. A tervek szerint a PE Georgikon kart telephelyként integrálnák a központi egyetemhez.

Keszey Ágnes

A Pannon Egyetem – és az ezen belül működő Georgikon Kar – vezetői a hazai agrárképzés fejlesztéséről szóló munkaanyagból értesültek a tervekről, melyet az illetékes államtitkár mutatott be. A felsőoktatási struktúraváltás keretében háromféle csatlakozási módozatot vázoltak a hazai egyetemek számára.

- Vannak képzőhelyek, melyekről úgy nyilatkozik az anyag, hogy ott kell hagyni, ahol vannak. Van egy köztes kategória, amit nem tudunk értelmezni: strukturálisan marad a képzőhely, de a szakmai, kutatási, tudományos portfóliója mégis a nagy agrártudományi egyetemhez tartozik, speciális együttműködés keretében. Ide egyetlen intézmény került be, a Kaposvári Egyetem agrárképzőhelyként. Van a harmadik kör, amibe sajnálatos módon a Georgikont is besorolták, direkt integrációs elképzeléssel. A gödöllői központhoz kerülnének becsatolásra Keszthely mellett még a kecskeméti Pallasz Athéné egyetem kertészeti képzései, illetve a gyöngyösi volt főiskolai kar, ami most az Eszterházy egyetem részeként működik. A munkaanyag azt írja, hogy telephelyként vagy karként a gödöllői központú agrártudományi egyetem integrálja ezeket a képzőhelyeket – mondta lapunknak a kar dékánja. dr. Polgár J. Péter kifejtette: a számszerű adatok alapján is több észrevételük van.

Az egyetem is véleményezte a tervet - mondta dr. Polgár J. Péter
Fotó: Keszey Ágnes

- A következtetések, amiket a karról leír a munkaanyag, nincsenek összhangban a saját maga által felvonultatott adatháttérrel. A Dunántúl legszélesebb agrárképzési portfóliójával bírunk, több, mint 1500 hallgatónk van, nemzetközi kapcsolatrendszerünk kifejezetten erős. Megdöbbent, hogy telephelyként kerül szóba egy ilyen nagy múltú kar, ami az elmúlt integrációs időszakban is bizonyította, hogy igenis életképes, kifejezetten erős agrárképzést tud produkálni és projektfelhajtó képessége az elsők között van. 3 milliárd forintos projektállományt kezel.

A munkaanyagban nem szerepel, mikor jönne létre a központi intézmény. A Georgikon kari tanácsa és a Pannon Egyetem szenátusa reagálva a tervekre, egyhangú határozatot hoztak: a jelenlegi státuszban, a Pannon Egyetem keretében történő működést támogatják. Élve a lehetőséggel szakmai korrekciós javaslatot is benyújtottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!