Keszthely

2016.06.17. 14:25

Solymászni sassal, héjával

Keszthely – Szombaton délelőtt nyílik meg és augusztus végéig látható a Helikon kastélymúzeum Vadászati múzeumában a magyar solymászat történetét bemutató kiállítás. Ehhez kapcsolódva pénteken szimpóziumot tartottak „A solymászat múltja, jelene, jövője” címmel.

Keszey Ágnes

Ezzel az ősi magyar vadászati móddal hazánkban kevesen, körülbelül százan foglalkoznak, azonban UNESCO szellemi kulturális örökség és hungarikum minősítést is elnyert tevékenység. A madarakat be kell tanítani a vadászatra – de solymászni más szárnyasokkal is lehet: ez ugyanis a módszer összefoglaló neve.

Duhay Gábor fontosnak tartja a solymászhagyományok ápolását és megismertetését Fotó: Keszey Ágnes

– Ha sólyommal vadászik az ember, lehet fácánt, vadrécéket fogatni. Ha héját tanít, mezei nyulat, fácánt, vadkacsát lehet fogni. Ha valaki sassal solymászik, tud rókát vagy akár őzet zsákmányolni – mesélte Duhay Gábor, a Bechtold István Alapítvány a Magyar Solymászkultúráért és a Természetért elnöke. De lehet  solymászni karvallyal és vannak  külföldről behozott ölyvfajták, melyek kezdenek elterjedni hazánkban. A találkozón a célokról is szó volt.

- Ma a vadászterületeket a  vadásztársaságok bérlik. Jó lenne, ha a solymászat annyi támogatás kaphatna,  hogy   külön olyan  vadászterülethez juthatna: ami puskás vadászatra alkalmatlan, mert mondjuk közel vannak  települések, utak. - mondta az elnök, aki e módszer   kultúrájának megismertetését is fontosnak tartja.

Címkék#Keszthely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!