Keszthely

2016.01.04. 08:49

Kéményseprő kívánt szerencsét a polgármesternek

Keszthely – Mint az már hagyomány, minden év első munkanapján felkeresik a város polgármesterét a kéményseprők, hogy szerencsés legyen az esztendő.

Keszey Ágnes

Szerencsét kívánt a település polgármesterének és a város minden lakójának hétfőn reggel Horváth József kéményseprő, aki büszke szakmájára, azért is, mert édesapja is több mint negyven éve űzi ezt a mesterséget.

Ruzsics Ferenc elmondta, hogy a kéményseprők szerencsehozó látogatása tavaly sikerrel járt: több mint 450 millió forint plusszal zárta a város az előző évet. A település vezetője bízik az idei sikeres évben is – s a hétfői látogatás ennek alapja lehet. De vajon honnan ered, hogy a füstfaragó szerencsét hoz?

Fotó: Keszey Ágnes

– Ennek többféle magyarázata is van. A szívünkhöz legközelebb álló az, hogy amikor ez a mesterség létrejött, megfigyelték, hogy ahol a kéményseprő jár, ott sokkal kevesebb volt a tűzeset. Abban az időben néha településrészek égtek le, de ahol közreműködött, ott nem nagyon fordult elő ilyen. A másik magyarázat szerint azzal hozott szerencsét, hogy összekormozta az embereket – mondta el lapunknak Szabó Tibor, a kéményseprők ügyvezetője.

A cég a szolgáltatási területén lévő többi városba is ellátogat: Keszthelyen kívül Hévíz, Lenti, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalalövő, Zalaszentgrót polgármesterének és lakóinak szerencsés új esztendőt kívánva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!