Keszthely

2015.11.02. 18:10

Új anyag a hó és jég ellen

Keszthely – Új anyagot vet be télen a hó -és síkosságmentesítést végző városi szervezet. A kalcium-klorid -melyet a finn közútkezelő vállalat is használ – környezetkímélő szer.

Keszey Ágnes

A keszthelyi képviselő -testület a napokban fogadta el a város téli hószolgálati- és síkosságmentesítési operatív tervét. A most következő téli időszakban is a városi tulajdonban lévő Gazdasági Ellátó Szervezet, a Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. és Hulladékszállító Egyszemélyes Nonprofit Kft. végzi a belterületei utak téli karbantartását. Az utak síkosságmentesítésére a hagyományos só – és bazaltzúzalékot, vagy mészkőzúzalék keveréket használnak, ám új elemként a kalcium – klorid is az utakra kerül. Mint a képviselő – testület által tárgyalt előterjesztésből kiderül: ez az anyag a jéggel és hóval érintkezve hőt termel, így azonnal megkezdődőik az olvadás. Az útszóró sóhoz képest – hőmérséklettől függően – négyszer – nyolcszor több jég megolvasztására alkalmas. Hatása legalább 48 órán tart és oldata -25 fokon sem fagy meg. A téli hó – és síkosságmentesítéshez szükséges gépjárműveket is felkészítették a hideg időre és a napokban megtartják a szokásos gépszemlét is. A téli munkálatokra a számítások szerint több mint 14 millió forintot fordítanak. Ez az összeg - részint az új anyag használata miatt - a tavalyi költségekhez képest 14 százalékkal kevesebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!