Keszthely

2015.08.27. 16:40

Vége a nyári szünetnek - a múzeumi tanév is elkezdődik

Keszthely - Nyuszisimogatás, fémkeresés, lovardalátogatás – ez csak néhány olyan program, melyet a keszthelyi múzeumok kínálnak óvodásoknak, illetve általános- és középiskolásoknak. A lehetőségeket a városi múzeumpedagógiai évnyitón, a Balatoni Múzeumban mutatták be.

Keszey Ágnes

A házigazda intézmény minden korosztály számára kínál programokat: többek között az élővilághoz, történelemhez, régészethez, hon-és népismerethez kapcsolódva. Mindezek ismertetésén túl Németh Péter múzeumpedagógus szólt az idei tanév újdonságáról: az ősz folyamán az interaktív polihisztor játszóház, a Herman Ottó Vándortanösvény közel negyven játéka és kísérlete segítségével fedezhetik fel a gyerekek a természetet.

A mezőgazdasági hagyományok, a gazdálkodás szépségét, értékeit mutatják be a Georgikon Élménygazdaságban, melyet dr. Szabóné Lázár Ibolya igazgató mutatott be. Elmondta: nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekek gyakorlatban megismerhessék mindazt, ami régen, a háztáji kertek létezésével természetes volt, ám ma már sokak számára ismeretlen. A baromfiudvar, a szántóföld, a konyha-, a fűszernövény- és a virágoskert, valamint a gyümölcsös rengeteg felfedeznivalót kínál, főleg ha minden évszakban látják a változásokat az iskolások.

Ha nincs a közelben tücsök, ezzel az eszközzel utánozható a ciripelés. A múzeum egyik új eszközét mutatja Németh Péter (Fotó: Keszey Ágnes)

– Természetközeli élményekkel lehet összekötni az irodalomtörténetet is – minderről dr. Lukács Gábor, a Szendrey-emlékszoba gondozója szólt. A Petőfi Sándor feleségét bemutató kiállítás látogatása például összeköthető a szintén a Pannon Egyetem Georgikon Kara által üzemeltetett lovarda megtekintésével.Mindezeken kívül számos olyan programot kínálnak a helyi múzeumok, melyek keretében a gyerekek tapasztalatok, kísérletek, játékos, de ismereteket nyújtó foglalkozások segítségével bővíthetik tudásukat. Ezt hangsúlyozta köszöntőjében Havasi Bálint, a házigazda intézmény igazgatója és Varga Anikó a tankerület vezetője is.

– A múzeumpedagógiai foglalkozásokon a gyerekek játszva tanulnak, hiszen élményeket átélve jobban megmarad a tudás – mondta utóbbi.

A speciális nevelési igényű gyerekeket oktató Zöldmező utcai iskola vezetője, Krasznai Tamásné elmondta: az iskolából kilépve a gyerekek tudása mellett a másokkal való együttműködés képessége is fejlődik.

Címkék#Keszthely

Ezek is érdekelhetik