Keszthely

2015.02.14. 16:24

Óriás sárkány és öregedő törpék a 15. Keszthelyi Karneválon

A balatoni halacskáknak nem kellett félniük, hogy a konyhatündérek, vagy a szakácsok hada megsüti őket, hiszen békésen vonultak egymás után a kastélytól a Fő térig – a több száz jelmezes között. Immár 15. alkalommal rendezték meg a keszthelyi Karnevált.

Keszey Ágnes

Másfél évtizeddel ezelőtt, amikor a Balatoni Borbarát Hölgyek először megszervezték a Keszthelyi Városi Karnevált, még ők maguk sem gondolták, hogy ennyi időt megér a rendezvény.

– Akkor még mi öltöztünk be: nyolcvanan – százan, most pedig már közel negyven egyéni és csoportos jelmezes mutatkozik be – mondta el az egyesület elnöke, Nádler Józsefné.

A helyi Boombatucada ütősegyüttes felvezetésével (akik szintén jelmezbe öltöztek, együtt dobolt király, királyné, rendőr, Zorro és béka) vonultak végig a maskarások a kastélytól a Fő térig, a nézőkkel zsúfolásig megtelt Sétálóutcán. A karnevál jelképe (aki már az első évektől jelen van)? az óriás sárkány most is végigsétált, a menetben feltűntek az óvodás minyonok, akiket egy meséből ismerhet az ifjabb korosztály, a klasszikus mesék kedvelői pedig egy városrész lakóközösségében Hófehérkét és a hét öregedő törpét fedezhették fel, a nyugdíjasklub tagjai lakodalmas menetet jelenítettek meg, végigsétált egy élő fényképalbum és sok kis állatka is. A legkisebb jelmezes Borbély Kata, azaz Minnie egér volt.

– 14 hónapos a kislányom, ez a kedvenc meséje. Nagymamája varrta neki a jelmezt – mondta a büszke apuka Borbély Gergely.

Volt, aki már több hónapja készült a karneválra: a helybeli Papp Sándor jelmezét „munkás veterán kerékpárral, az 1950-es évekből” címmel mutatta be.

– Egy barátomnál láttam ezt a 65 éves biciklit, melyet négy hónap alatt újítottam fel, hogy felvonuljak vele. Van nálam kapa, és kosárban elemózsia, mellyel régen a mezőre mentek: hámozott hagyma, kenyér, kolbász, szalonna, hamuban sült pogácsa, laposüveg, borocska, szódásüveg.

A Fő téren a jelmezesek be is mutatkoztak a rengeteg érdeklődőnek, és rövid műsort is adtak a színpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!