Keszthely

2015.01.29. 12:11

Ingatlankérdések is napirendre kerültek

Keszthely – Az állam biztosítja az anyagi forrást a Festetics Mauzóleum felújítására – ez is kiderült a keszthelyi képviselő – testület csütörtöki ülésén.

Keszey Ágnes

Nyolc napirendi pontot tárgyaltak a keszthelyi képviselők. Döntöttek arról, hogy a Polgármesteri Hivatalban július 20-31, valamint december 28. – 31 között igazgatási szünet lesz.

Ingatlanokkal kapcsolatos témák is napirendre kerültek. Három, önkormányzati tulajdonban lévő közterület besorolású területet forgalomképes üzleti vagyoni körbe sorolták át. Kettő esetében a szomszédos ingatlan tulajdonosai kérelmezték az önállóan más célra nem hasznosítható terület megvásárlását. Egy Honvéd utcai telket pedig versenytárgyaláson értékesítenek a tervek szerint.

Módosították a nem lakás céljára szolgáló építmények bérletéről szóló rendeletet, mely azt tartalmazza, hogy ha a bérlő kérelmezi a bérleti jog átruházását más számára, akkor a havi díj 12-szeres összegének megfelelő mértékű átadási díjat kell megfizetnie. Ezt egészítették ki most azzal, hogy egyedi esetekben, méltányossági okok miatt ettől eltérhet a képviselő – testület.

Három és fél éve kapta meg az önkormányzat az egykori helyőrségi kultúrház ingyenes tulajdonjogát azzal a feltétellel, hogy biztosítja a Bethlen Gábor nyugdíjas klub számára a helyiséget a tevékenységhez, programokhoz, valamint hogy 15 évig nem adja el az épületet. Mivel minden évben be kell számolnia a városnak az MNV Zrt. felé a kötelezettségek teljesítéséről, a képviselők elé került az ezzel kapcsolatos beszámoló. A város a hely biztosítása mellett hozzájárul az egyesület működési költségeihez is. Az épület együttesek táncpróbáinak is otthont biztosít, és több szervezet is bérli rendezvények, oktatások megtartására. Az ingatlan átvétele óta a Gazdasági Ellátó Szervezet felújította a beázó tetőt, a bérbeadással hasznosított földszinti helyiségeket, a színházterem parketta burkolatát, megtörtént a nyílászárók festése, valamint felújították az épület fűtésrendszerét is.

Régóta húzódó probléma: a Festetics Mauzóleum felújításának ügyében történt előrelépés egy csütörtöki döntés alapján.  Még tavaly határoztak arról a képviselők, hogy a város temetkezési helyet térítésmentesen a Magyar Állam tulajdonába adja, mert így tudja a kormányzat biztosítani a felújításhoz szükséges összeget. Az állami tulajdonba kerülésig a képviselő-testület továbbá úgy határozott, hogy az ingatlanra vagyonkezelői jogot biztosít a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. részére, azzal, hogy a vagyonkezelői jog létesítésének feltétele a felújításhoz pénzügyi forrást biztosító kormánydöntés hatályba lépése.  A tárgyalások során kiderült, hogy az állam a tulajdonjogot nem kívánja megszerezni, ám a mauzóleum a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. részére történő vagyonkezelésbe adását támogatják és hosszú távú, határozatlan idejű szerződés esetén a Miniszterelnökség pénzügyi fedezetet biztosít a Mauzóleum felújítására. A kormány erre a feladatra 175 millió Ft összegű forrást különített el.

Az ülésen áttekintették még az arról szóló tájékoztatót, hogy minden képviselő eleget tett annak a kötelezettségének, hogy kezdeményezniük kell a köztartozásmentes adatbázisba történő felvételüket, melybe akkor kerülhetnek meg, ha nincsen köztartozásuk.

A városvezetés elfogadta a a településfejlesztési tervezéssel összefüggő terveket és szabályzatokat, melyek azt tartalmazzák, hogy a fejlesztési koncepciók megalkotása során milyen partnerekkel és milyen módon működik együtt a város. Zárt ülés keretében pedig egyedi lakásügyekről döntöttek a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!