Keszthely

2014.12.03. 19:40

Hideg nyalat a spanyoltekercsben

Keszthely - E két kifejezést is megismerhetik az érdeklődők a fagylalttörténeti kiállításon, mely a keszthelyi VSZK-ban nyílt.

Keszey Ágnes

A Keszthelyi Vendéglátó, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskolában az intézmény egykori tanulója, Jónás Tamás állított össze tárlatot a fagylalt történetéről. A megnyitón Fisli István igazgató korabeli írásokból idézett érdekességeket a fagyi és a fagylaltozás történetéről.

A kiállítás létrejöttének előzményeiről pedig Dancs József szaktanár szólt.

– Jónás Tamással harminc éve végeztünk ebben az iskolában. Ő most egy fagylaltkészítő- és kereskedelmi cég vezetője. Sokoldalú személyiség: évtizedekkel ezelőtt bűvészversenyeket nyert, és egy amatőr filmverseny győztes alkotását is elkészítette.

A kiállítás a fagylalt múltját és gyártásának történetét tárja a látogatók elé, akik eszközöket és fotókat is megtekinthetnek. Több ezer évet ölel fel a kiállítás, a Kínában készített első jéghideg finomságtól kezdve napjainkig, amikor már már több száz féle fagyit nyalhatunk. Jónás Tamás szerint azonban egyszerűen két csoportba oszthatjuk a fagylaltokat: van, amelyik finom, s amelyik nem az.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!