2014.12.03. 19:40
Hideg nyalat a spanyoltekercsben
Keszthely - E két kifejezést is megismerhetik az érdeklődők a fagylalttörténeti kiállításon, mely a keszthelyi VSZK-ban nyílt.
A Keszthelyi Vendéglátó, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskolában az intézmény egykori tanulója, Jónás Tamás állított össze tárlatot a fagylalt történetéről. A megnyitón Fisli István igazgató korabeli írásokból idézett érdekességeket a fagyi és a fagylaltozás történetéről.
A kiállítás létrejöttének előzményeiről pedig Dancs József szaktanár szólt.
– Jónás Tamással harminc éve végeztünk ebben az iskolában. Ő most egy fagylaltkészítő- és kereskedelmi cég vezetője. Sokoldalú személyiség: évtizedekkel ezelőtt bűvészversenyeket nyert, és egy amatőr filmverseny győztes alkotását is elkészítette.
A kiállítás a fagylalt múltját és gyártásának történetét tárja a látogatók elé, akik eszközöket és fotókat is megtekinthetnek. Több ezer évet ölel fel a kiállítás, a Kínában készített első jéghideg finomságtól kezdve napjainkig, amikor már már több száz féle fagyit nyalhatunk. Jónás Tamás szerint azonban egyszerűen két csoportba oszthatjuk a fagylaltokat: van, amelyik finom, s amelyik nem az.