Keszthely

2014.09.24. 17:55

Balatoni Íróhét - Mindenki vitt magával egy Petőfit

Keszthely - Petőfi versek – a közönség tolmácsolásában: rendhagyó irodalmi estre került sor a Balatoni Íróhéten.

Keszey Ágnes

Méltó helyére, a Temenoszra pozicionálni Petőfit– ez volt a célja az est házigazdájának, Mészáros Ferencnek a „Hozz magaddal egy Petőfi verset" című programon a Balatoni Íróhéten.

– Petőfiről és verseiről sokan beszélnek, de igazán nincsen méltó helyén. Emiatt szorongtam is egy kicsit a mai este előtt. Hitt valamiben, de tragikus sorsa lett – életét, hitét és költészetét próbáljuk meg ma este méltó helyére tenni. A költőnek a Temenoszon van a helye, Petőfinek is a Temenoszon van a helye – ezt szeretnénk elérni ma este – mondta az est előadója.

Hogy mi is a Temenosz, azt Mészáros Ferenc szépen megfogalmazta egy versében:

„Van egy liget a két világ határán,
nem látható, csak annak, aki bátor,
akinek a lelke szomjazik a fényre,
akinek szívében az örök tűz lángol.

Itt találkozik az ember és az isten,
a kapuja tárva minden jövevénynek,
de csak az léphet be tündöklő kertjébe,
akiben tisztán énekel a lélek. „

„Külön kerestem verset erre az alkalomra" – árulta el Bordács András, a szerdai program egyik vendége. Fotó: Keszey Ágnes

– A Balatoni Íróhét főszereplője Szendrey Júlia, Petőfi felesége, aki maga is a kor jeles költője volt. Miért nem Szendrey-verseket várt a közönségtől ma estére?

– Először Petőfit kell a helyére tenni, utána ismerkedhetünk meg kettejük kapcsolatával, majd Szendrey Júlia életével és irodalmi munkásságával – aki fantasztikus személyiség volt.

– Mészáros Ferencnek, a kortárs költőnek vannak-e kedvenc Petőfi-versei?

– Mindegyik versét szeretem, a forradalmi művek kivételével. A vers mindig személyes kapcsolat, lelki kapocs a költő és olvasó, a költemény és befogadója között. Mindenki mást enged be egy versből, mindenkinek mást jelent – emelte ki Mészáros Ferenc.

Mészáros Ferenc - Méltó helyére pozicionáljuk Petőfit. Fotó: Keszey Ágnes

Az esten mindenki felolvashatta kedvenc Petőfi versét. Néhányan rögtön kiválasztották, mit osztanak majd meg a többiekkel, néhányan sok-sok verset újra olvastak, készülve a programra. A „Hozz magaddal egy verset" kezdeményezésből sorozat lett: az elkövetkezendő hónapokban hasonló rendezvényre várja az érdeklődőket a Balaton Színház és Mészáros Ferenc – más-más költők műveivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!