Kert

2015.12.14. 16:02

Biokertészet hókuszpókusz nélkül: A gránátalma a plasztika sebészeken is túltesz

Még nem született olyan gyümölcs, amiből ne tudtam volna egy lendülettel megenni egy egészet. Faltam már fel egy ültő helyemben jókora dinnyét is, viszont a gránátalma kifogott rajtam.

Fincza Zsuzsa

Pedig finom, kellemesen savanykás, de akár az üdítő italból, ebből is elég egy adag. Meg is kell érte küzdeni, nem lehet csak úgy beleharapni, mint egy mezítlábas zöldalmába. Csak akkor kezdjünk ki vele, ha van egy kis ráérő időnk, ne éljük bele magunkat, hogy majd tévénézés közben megbontjuk, mint a mandarint vagy a narancsot. Nehogy ráfogjuk a nagykést és kettévágjuk!  Még a hámozása is rizikós, mert nem lehet kiszámítani, milyen vastag a héja, s ha belevágunk a magokat rejtő zselés gyümölcshúsba, kifolyik a leve, ami egyrészt kárba vész, másrészt összefog mindent - egyes népek direkt festenek vele. Szóval szép óvatosan, ott, ahol a csészelevél maradványokból összeállított koronáját viseli, "kalapot" vágunk rá, de nem nagyon mélyen, éppen csak a héját bontjuk meg. Ha levesszük ezt a fedőt, szemünk elé tárul a gyümölcs bonyolult, több rekeszes szerkezete, így legalább látjuk, hol lehet levetkőztetni és darabokra szedni.

Az egyes kamrákat hártya választja el egymástól, ezek mentén óvatosan részeire szedhetjük, akár  egy  4D-s puzzle játékot. Ha jót akarunk, az egész műveletet egy tál fölött hajtjuk végre. A végeredmény: mintha leszemezgetnénk egy cső piros szemű  főtt csemegekukoricát, és úgy ennénk meg. Nekem bejön! Több szakcikkben is azt írják, egyetlen gránátalmában 613 darab, egyenként vékony húsba ágyazott mag található. Nem számoltam utána... Ha sok gránátalmánk van, készíthetünk belőle itókát, Szulejmánék anno ebből erjesztették a vágyfokozó serbetjüket, mi rakhatjuk süteményre is, mintha ribizli lenne. Most éppen szezonja van, a kis gömbölyű bőrszütyőre emlékeztető teremtmény százszámra kelleti magát a boltok zöldséges pultjain. Darabonkénti áron persze - lemérve, osztva és szorozva: olyan 1000-1100 forintba kerül egy kiló.

Gránátalma egészben és megbontja , alatta a könyvben a virága is látható

Persze, mint több nyafka "délinek"tartott gyümölcsöt, a gránátalmát is megtermelhetjük magunknak, csak meg kell keresni számára a megfelelően védett zugolyt.  Azt mondják, ahol a füge nem fagy el, ott jó helye van a gránátalmának is.  Aki teheti, vesződjön vele, megéri, nem véletlenül dicsérik a Koránban és a görög mitológiában, sőt, még az Ótestamentumban is említést tesznek róla. Indiában a nők már ősidők óta szertartásszerűen eszik a gyümölcs növényi ösztrogénekkel dús magját, ami ráadásul bővelkedik C-, meg B5 vitaminban és sok káliumot tartalmaz, így amellett, hogy a hormonháztartást szabályozza, gyulladás gátló és immun erősítő hatású. Amúgy az ayurvéda, az ősi indiai orvoslás a kezdetektől gyógynövényként tiszteli, a gyümölcs héjából és  fehér hártyás válaszfalából még ma is készít emésztőrendszeri nyavalyák, hasmenés, vérhas, bélrendszeri paraziták elleni medicinát. A gránátalmavirág préselt levének érösszehúzó hatása van, ezért ősidők óta orr-, és  ínyvérzések csillapítására, vérömlenyek eloszlatására használják. A megereszkedett mellükkel sem rohannak a nők rögvest plasztikai sebészhez, inkább a gránátalma virágának és a gyümölcsének  (időnként együtt virítanak a fán)  levével  bedörzsölve feszesítik.

Az ayurvéda szerint gránátalma-diétával alá lehet dúcolni megroskadt egészségünket -  éhen nem fogunk halni, az biztos, hiszen tápláló, fehérjékben, rostokban és telítetlen zsírsavakban gazdag. Ez utóbbi tulajdonságának köszönhetően megregulázza elkanászodott koleszterinszintünket és visszafogja nekiiramodott vérnyomásunkat, egyúttal kedvezően hat az egész szív- és koszorúér rendszerünkre. A magok meglehetősen kalóriadúsak, minden grammjában van egy kalória, ami szerencsére a "jótét" szénhidrátokból származik így energiává alakíthatjuk át. Magas antioxidáns tartalmával képes felvenni a harcot az öregedés ellen, segíti megőrizni bőrünk fiatalságát. A legújabb kutatások a gránátalmát is rákellenes csodagyümölcsnek titulálják,  a tudósok a kis bőrszütyőben fedezték fel legnagyobb mennyiségben az ellagsavnak nevezett  természetes anyagot, ami már bizonyítottan gátolja  a rákos sejtek kialakulását, sőt, megállítja azok osztódását és el is pusztítja őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!