Kerkaszentkirály

2017.01.06. 20:35

Indul a sasszinkron

Kerkaszentkirály - A jövő hét végén rendezik meg a XIV. Országos Sasszinkront, amelynek célja a hazánk területén telelő ragadozó madarak számbavétele.

Gyuricza Ferenc

Minderről a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság nyugat-zalai tájegységvezetője, a közelmúltban megnyitott kerkaszentkirályi iroda vezetője, Lelkes András tájékoztatta lapunkat. Mint mondotta: az egész országra kiterjedő akciót a Magyar Madártani Egyesület koordinálja, de abban a hazai nemzeti parkok munkatársai, valamint további civil szervezetek tagjai és önkéntesei is részt vesznek.

Az egerészölyveket is összeírják, mint minden ragadozó madarat  Fotó: Varga Júlia

Az akció péntektől vasárnapig tart, s nem csak a sasok, hanem valamennyi hazánk területén telelő ragadozó madár megfigyelésére irányul. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a ragadozó madarak száma - elsősorban a szisztematikus védelemnek köszönhetően - folyamatosan nő, ám a sasok továbbra is a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, csupán 40-50 százalékuk éri el a felnőtt, vagyis az ivarérett kort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!