Kerkakutas

2016.02.04. 19:06

Kívül és belül is megszépül Kerkakutas temploma

Kerkakutas – Több évre áthúzódó program révén újul meg a község római katolikus temploma. A munka körülbelül a felénél jár, a belső szinte teljesen kész, kívül azonban még akad tennivaló.

Gyuricza Ferenc

A jelenlegi elképzelés szerint augusztus 20-ra, a község búcsújára szeretnék befejezni a Szent István király tiszteletére szentelt épületet. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, több millió forintra lenne szükség. Páli Zoltán csesztregi plébános bizakodó, hiszen mind a püspöki hivatalra, mind a pályázati lehetőségekre tudnak támaszkodni.

– Eddig is erről a két helyről érkezett  az anyagi segítség – mondta a plébános. – Segítenek a hívek is, de kis létszámú, alig több mint százfős településről van szó, ahol elöregedőben a lakosság. Inkább az a jellemző, hogy a kétkezi munkájukkal járulnak hozzá a templom felújításához.

A beruházás a nyílászárók és a tető cseréjével kezdődött, ez utóbbi során derült ki, hogy már a toronysisak is rendkívül rossz állapotban van. A fa tartószerkezet és a külső bádogborítás is teljesen elkorhadt, s félő volt, hogy egy nagyobb vihar vagy egy komolyabb tél során beszakad vagy leborul. Végül emiatt döntöttek a teljes felújítás mellett. Eddig közel 23 millió forintot költöttek az épületre, s legalább tízmillió forint kellene még a befejezéshez.

– Tudtuk, hogy a munkálatok elhúzódnak, hiszen a felújítást csak részleteiben tudjuk megoldani, ahogy a rendelkezésünkre álló pénz engedi – folytatta Páli Zoltán. – A templom belsejében elvégeztettük a festést, a vezetékek és a lámpák cseréjét, illetve hozzákezdtünk a járószint felújításához. Amint a hőmérséklet megfelelő lesz, ezzel folytatódik a munka. Kívül a vakolat helyreállítása és a festés van vissza. Ha sikerül elég forrást biztosítani hozzá, úgy területrendezésre is sor kerülhet.

Páli Zoltán kiemelte: a belső munkák miatt a szentmiséket nem lehet a templomban tartani, így azoknak az egykori iskolaépület biztosít helyet, amit a hívek nagy türelemmel vettek tudomásul.

A plébános további tervekről is beszámolt. A kálócfai templom és a nemesnépi kápolna állapotának felmérését befejezték, a zalabaksai templomé pedig folyamatban van. Úgy tűnik, mindhárom helyen szükség lesz felújításra. Akárcsak Szentgyörgyvölgyön, ám mivel az ottani templom műemlék, maga a felmérés is bonyolult folyamat, így szintén pályázatot adtak be hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!