Gyújtogatás

2017.11.07. 16:15

Gyújtogatott az önkéntes tűzoltó

ZALAEGERSZEG Önkéntes tűzoltó gyújtogatott, mert azt hitte, hogy ezzel elterelheti magáról a korábbi tűzeset miatti gyanút.

Arany Gábor

A történet előzményéhez tartozik, hogy ez év márciusában Murakeresztúron több tűzeset is történt, amint arról a katasztrófavédelmi igazgatóság is beszámolt híreiben. Március 25-én éjjel például kigyulladt az egyik önkéntes tűzoltó egyesületi tag szüleinek József Attila utcai, akkor lakatlan háza. Ennek oka nem vált ismertté, azonban bizonyos volt, hogy az idegenkezűség gyanúja nem merült fel. Ennek ellenére a faluban elterjedt a szóbeszéd, hogy a 2017-ben taggá lett, de a megfelelő szakmai képesítés és az alapvizsga hiányában még a tűzoltásban részt nem vevő önkéntesnek köze lehetett az esethez. Ennek hatására ő úgy gondolta, hogy egy újabb tűz elterelheti róla a gyanút. Ezért április 2-ára virradóan a szülei házának szomszédságában lévő, éppen nem lakott épület konyhaablakánál benzint locsolt szét és meggyújtotta. A tűz átterjedt az épület belső részére, megolvasztotta az ablak párkányát, a műanyag lambériát, megégette az asztal lapját és lábait, de összességében csak kis területen okozott közel 400 ezer forintos kárt. A lángokat látva a férfi megijedt, és községbeli nyilvános telefonfülkéből Orsós Lajos néven bejelentette a katasztrófavédelemhez a tüzet.

A kiérkező helyi önkéntes és a kanizsai hivatásos tűzoltók egy vízsugárral rövid idő alatt eloltották a személyekre, illetve a természeti környezetre veszélyt nem jelentő lángokat. E közben azonban a tűzoltók felfigyeltek a szétlocsolt motorbenzin szagára, ezért a történtekről bejelentést tettek a rendőrségre, és hamarosan büntetőeljárás indult a szándékos gyújtogatás miatt az egyesületi tag ellen.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, az egyesületi tag ellen kisebb kárt okozó rongálás miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában