Hírek

2017.08.01. 16:33

Pocakosok napja Zalaegerszegen - hamarosan családi szobákat alakítanak ki a szülészeten

ZALAEGERSZEG Szülőszoba-látogatás, fitt anya edzés, „kirándulás” az anyaméhbe... A fentiekben is részünk lehet e napokban a Születés hete programjai jóvoltából.

Magyar Hajnalka

A rendezvénysorozatot kedden pocakos nap nyitotta a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, ahol csoportos, apás szülőszoba látogatásra, ingyenes szűrésekre, tanácsadásra is módot kínáltak az egész nap zajló ismeretterjesztő előadások mellett. Utóbbiak sorában a családtámogatási formáktól kezdve a táplálkozás buktatóin át a természetes szülésig számos téma felmerült, utóbbiról dr. Bálint Sándor budapesti szülész-nőgyógyász, pszichoterapeuta, a téma avatott ismerője tartott előadást.

- Ő az egyetlen vendégelőadó, a többi programhoz mind helyi erőket kértünk fel, hiszen nagyon sok kitűnő szakember akad nálunk is - mondja Bognárné Bengő Hajnalka, a szervező Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület alelnöke, hozzátéve, hogy hatodik alkalommal kapcsolódtak be a Születés hete országos sodrába.

Kovács Dóra szülésznő (jobbról) közreműködésével a szülőággyal ismerkedik Királyné Büki Katalin és Király Tamás
Fotó: Pezzetta Umberto

- Kezdetben mindössze egynapos programra futotta az erőnkből, mára azonban egy hetesre nőtte ki magát a rendezvény, amibe több új szálat is beleszőttünk - folytatja a perinatális szaktanácsadói képzettséggel is rendelkező alelnök. - A Védőháló a családokért projekt támogatásának köszönhetően pedig már az elkövetkező két év tervein is dolgozhatunk.

Az egyik legkedveltebb program tegnap az interaktív szülőszoba-látogatás volt, ami családterapeutával és gyógytornásszal folytatott szakmai beszélgetéssel is kiegészült. Az előadások szintén számos érdeklődőt vonzottak, Monori Krisztina dietetikustól például a táplálkozásról hallhattak a kismamák.

- Folsav, Omega 3, vas, kálcium, D-vitamin... - említ néhány fontos ásványi anyagot a dietetikus, hozzátéve, hogy ezek optimális összetételére és felszívódására is ügyelni kell. Ami a kívánósságot illeti, a szakember szerint adjuk meg a szervezetnek amire vágyik, ám a nap további részében figyeljünk a kiegyensúlyozott étrendre.

- Várandósság idején átlagosan 12-15 kg plusz tekinthető normálisnak, az ennél jelentősebb elhízás elleni recept: napi többszöri étkezés, laktató ételek, kicsi adagok.

Nem először vesz részt a programon Horváthné Farkas Viktória, aki a 17. hétben jár második gyermekükkel. Jövő héten derül ki, hogy öcsikét vagy hugicát kap kétéves nagyfiuk, akit anno szintén elhozott pocakban e rendezvényre az édesanya.

Dr. Halász Gabriella (jobbról) és Bognárné Bengő Hajnalka
Fotó: Pezzetta Umberto

- Jól tettem, mert sok mindent megtudtam, megértettem, ami első szülésnél különösen fontos - mondja. - Most még gazdagabb a program, hall az ember újdonságokat, s szeretném kipróbálni a kismama fitball edzést is.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház évek óta tárt karokkal fogadja a rendezvényt, hiszen nekik is érdekük, hogy a kismamák úgy érkezzenek el életük ezen fontos eseményéhez, hogy hiteles forrásból kapnak tájékoztatást, felkészítést a szülés körülményeiről. Ezt emeli ki dr. Halász Gabriella főigazgató is.

- A gyermekünk világra hozatala életre szóló élmény, amit várakozás, misztikum, de némi aggódás is övez - mondja. - A látogatás alkalom a várandósok megnyugtatására, hiszen így kicsit már ismerősként, bizalmukban megerősödve térhetnek vissza hozzánk életük nagy napján. Köszönöm a civileknek, hogy ebben segédkeznek, a szülészeti osztály dolgozóinak pedig a vállalt partnerséget.

Dr. Halász Gabriella bejelentéssel is szolgált: jövő ilyenkor remélhetőleg már családi szobákat is mutathatnak az érdeklődő, gyermekáldás előtt álló pároknak. Igény mutatkozna ugyanis arra, hogy ne csak újszülött gyermekével, de párjával is együtt tölthesse e fontos napokat az újdonsült édesanya. Számos kórházban bevett gyakorlat a családi szoba, s most Egerszegen is készülnek a tervek, amelyek megvalósítását saját forrásból vállalja a kórház.

Néhányan a  résztvevők közül,  jobbról Horváthné Farkas Viktória, mellette Tóthné Horváth Barbara és Tóth András
Fotó: Pezzetta Umberto

A Születés hetének új színfoltja idén egy tematikus kiállítás, aminek a Keresztury VMK ad otthont pénteken és szombaton. (Regisztráció szükséges.) Ennek keretében kipróbálhatjuk például, mit jelent az édes teher, tehát a pocak növekedése, milyen érzés az anyaméhben ringatózni, a férfiak pedig mintát vehetnek a méhösszehúzódásokat imitáló érzésből. Mindezen túl Fitt Anya edzések, továbbá a Szabadnapos Anya Szerviz szépészeti szolgáltatásai is várják a hölgyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!