Hírek

2017.09.07. 17:25

A szobor kapcsolatot épít - Vietnami testvérvárosa is lehet a megyeszékhelynek

ZALAEGERSZEG Évente többször is megkoszorúzzák Ho Si Minh megyeszékhelyi szobrát honfitársai, a tegnapi alkalom városvezetői találkozóval egészült ki.

Arany Horváth Zsuzsa

Az ez év végéig hivatalában diplomáciai szolgálatot teljesítő budapesti nagykövet, Nguen Thanh Tuan és a vietnami kommunista párt központi bizottságának tisztségviselője, Troung Thi Mai asszony népes delegáció kíséretében találkozott Vigh László országgyűlési képviselővel, Balaicz Zoltán polgármesterrel és dr. Vadvári Tibor alpolgármesterrel. Az eszmecserén mindkét fél szólt Európa egyetlen Ho Si Minh-szobráról, ami 1976 óta Zalaegerszegen áll, s amelyet tavaly újítottak fel a nagykövetség támogatásával. A vietnami delegáció vezetői megköszönték, hogy Marton László szobrász alkotása ilyen jó kezekben van Zalában, s a környezete is barátságos. A küldöttség egy japán cseresznyefát el is ültetett a Platán sori kis parkban.

Faültetés után: középen Troung Thi Mai, a balján Nguen Thanh Tuan nagykövet - Fotó: Katona Tibor

A tárgyaló felek rögzítették: a közeljövőben testvérvárosi kapcsolat jöhet létre Ho Si Minh (1890-1969) néhai államelnök szülővárosa és Egerszeg között. Az államközi kapcsolatok nyomán (a magyar kormányfő hamarosan 90 tagú delegáció élén utazik Vietnamba, Troung Thi Mai asszony szerdán találkozott a magyar külügyminiszterrel) helyi együttműködés gazdagítja a diplomáciát. Ezek közé tartozik az a kulturális-gasztronómiai program, amellyel Zalaegerszeg megismerheti a távoli kultúra és szakácsművészet remekeit. Az itteni felsőoktatási intézmények nyitottak arra, hogy vietnami fiatalokat fogadjanak, ami illeszkedik a döntéshez, amely szerint hazánk megduplázta a vietnami egyetemi hallgatói kvótát. A vietnami nagykövet és a politikus asszony jelezte, Magyarország is hozzájárul ahhoz, hogy az EU-val hatékony szabadkereskedelmet folytathatnak. Vigh László országgyűlési képviselő felidézte a hetvenes évekbeli magyar segítségnyújtási gesztust, s a tesztpálya nyújtotta majdani együttműködési lehetőséget ajánlotta a vietnamiak figyelmébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!