Hírek

2017.08.28. 14:34

Megelőző feltárás a leendő Mindszenty-központ területén

ZALAEGERSZEG- „Becsengetés előtt” címmel hétfőn pedagógusokat invitált találkozóra a Göcseji Múzeum, hogy eléjük tárja a szeptemberben induló múzeumpedagógiai foglalkozások kínálatát.

Magyar Hajnalka

A lehetőségek között szerepel például, hogy jövő hét szerdájától iskolai osztályok látogathatnak el a múzeum mellett zajló ásatásra, amely a leendő Mindszenty-központ területét tárja fel, mielőtt elkezdődne az építkezés.

Simmer Lívia régész, az ásatás vezetője (jobbról) és Császár Renáta régésztechnikus a leendő Mindszenty-központ területén dolgozik. A megelőző régészeti feltárás néhány napja kezdődött el, s tegnap a Göcseji Múzeum kínálatával ismerkedő pedagógusok is meglátogatták a munkálatokat Fotó: Katona Tibor

- A Göcseji Múzeum kapta feladatul a teljes felületű megelőző régészeti feltárást, amelynek keretében az egerszegi vár nyomainak előbukkanására számíthatunk - bocsátja előre Simmer Lívia, az ásatást vezető régész. - A várfal cölöpsora már a tavalyi próbafeltáráson előbukkant, most pedig ettől nyugatra találtunk egy újabb erődítést, ami a vár egy korábbi periódusát jelzi. Elképzelhető, hogy a nyomok a vár legkorábbi állapotából valók.

A munkálatok körüli nagy érdeklődésre való tekintettel szombaton 10 órától nyílt napot tartanak az ásatáson. A vendégek körsétát tehetnek a vár vonalán, s megtekinthetik a leleteket is. Jövő héttől pedig - előzetes bejelentkezés alapján - az iskolákat várják.

Míg a múzeum szomszédságában munkagépek és finomabb eszközök vallatták a földet, odabent zajlott a Becsengetés előtt című szakmai nap. Ennek keretében Kissné Kovács Ágnes megyei koordinátor a múzeumi és könyvtári fejlesztésekről beszélt, ezt követően Simmer Lívia és Orha Zoltán régész kalauzolta a pedagógusokat az ásatáson, majd a zalai hagyományokból és polgári táncokból kínált ízelítőt Szabó Tímea néptáncos és Kissné Kovács Ágnes.

Zárásként dr. Kostyál László művészettörténész, a múzeum igazgatóhelyettese tartott előadást Kisfaludi Strobl Zsigmond munkásságáról, majd stúdióbeszélgetés következett a gyakorlati múzeumpedagógiai foglalkozásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!