Hírek

2015.06.28. 16:43

Zakatoló erdei iskola - Egész osztályok tanulhatnak az utazás közben

Csömödér – Az erdei kisvasút napja alkalmából szombaton a teljes vasútüzemi járműparkot és a Zalaerdő Zrt. legújabb fejlesztését, a mozgó erdei iskolát is megismerhették a látogatók.

Kósa Róbert

A csömödéri erdei kisvasút Lenti és térsége egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója, melyet a szolgáltatást működtető Zalaerdő Zrt. évről-évre innovatív fejlesztésekkel igyekszik vonzóbbá tenni. Ezeket rendre a június végén hagyományosan megrendezésre kerülő erdei kisvasút napján mutatják be a nagyközönségnek.

Az idén is rendhagyó menetrenddel és családi programokkal várták a vendégeket a kisvasút napján a csömödéri állomásra. Kaliba Mihály, a vasútüzem műszaki vezetője elmondta, ezen a napon a MÁV-val egyeztetve sikerült megoldani, hogy a fővárosból érkező vendégek vasúton utazva egy nap alatt meg tudják tenni az utat Csömödérig és vissza, továbbá a kisvasút napjára érkezők egy igazolást követően féláron utazhattak le a rendezvényre.

Az eseményen Kovács Ferenc vezérigazgató-helyettes mondott köszöntőt.

– A tavalyi évben ilyenkor mutattuk be a legújabb korszerű, C50-es mozdonyunkat, amely típusból idén már a harmadik darab készül és áll munkába az ősz folyamán. A korábban előzetesen beharangozott erdei oktatókocsi is a mai naptól szolgálatba állt, és a Zalaerdő Zrt. zakatoló erdei iskolája várja az iskolás csoportokat. A pályafejlesztésekre is nagy hangsúlyt fektettünk az elmúlt években. Két vasúti híd felújítását és a további objektumokban keletkezett károk kijavítását tervezzük a közeljövőben. Távlati célunk a pálya megerősítése és korszerűsítése, amivel a jelenlegi 32 kilométeres személyszállítási útvonalat a Zajda-Szilvágy szakasszal kibővítve bevonhatjuk a személyközlekedésbe – mondta a vezérigazgató-helyettes.

A nap érdekessége kétségkívül az új mozgó erdei iskola volt. Steyer Edina pr-ügyintéző ezzel kapcsolatosan elmondta, a „Zakatoló Erdei Iskola" segítségével az érdeklődő pedagógusok és osztályaik az erdei vasúton utazva változatos élőhelyeket érhetnek el, a vonathoz kapcsolt oktatókocsin pedig valódi kutatómunkát végezhetnek a megállóknál. A bázisként is szolgáló kocsi minden, a terepmunkához szükséges eszközzel (távcső, mikroszkóp, labor) fel van szerelve, ezzel is segítve a kutató munkát. Az oktatásban résztvevő csoportok témanapokon vesznek részt, ahol különböző feladatokat kell megoldaniuk, melyek eredményét a nap végén összegzik. Az erdei iskola célja a gyerekek tárgyi tudásának bővítése és környezettudatos nevelése.

A kisvasút napján kiegészítő programok (Zumba Fitness bemutató, kisvasút-modell pálya, játszóház) is várták a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!